Menu Zavřeno

Jsem SIBO negativní! A co teď?

Ani se mi tomu nechce věřit. Jsem NEGATIVNÍ! Tedy podle všeho už žádné přemnožené bakterie v tenkém střevě! Ale prrr Pekárková. Ještě zdaleka není konec. Teď začíná další dobrodružství plné zkoušek a potravinových výzev.

Slavím. Dýchala jsem správně a negativně!

Po půl roce terapie a speciální low FODMAP dietě jsem si udělala kontrolní dechový test na SIBO v domácích podmínkách v Německu. Jojo, ještě v Německu. Než jsem se dostala k napsání tohodle článku, stihli jsme měsíc bydlet v Polsku a teď na Vánoce se přesunout do Rakouska. Naše mise TAK KAM je stále v procesu. 😃

Asi největší radost jsem měla v okamžiku, kdy mi potvrdili průkazný výsledek. Tedy, že jsem test dělala správně. Ono je to totiž docela věda, si takhle pár hodin dýchat do pytlíku a zkumavek. Jednodušší to bylo v laboratoři ve Španělsku při prvním dechovém testu, kde se o vše starala zkušená sestřička a já jen chodila co 20 minut bez přemýšlení dýchnout.

Nene, ještě nemůžu jíst vše

Když jsem rodině a známým prozradila, že mi vyšel negativní dechový test, skoro bouchali šampus, že jsem konečně normální a zase můžu jíst všechno. Omyl. Negativním SIBO testem to nekončí. Ba naopak je to začátek druhé, poměrně náročné etapy SIBO terapie. 

Po užívání antibiotik, byť přírodních, a striktní dietě je teď ve střevech pusto prázdno. Všechny bestie vybité (doufám). O život ale bohužel přišly i hodné bakterie, které tvoří obranyschopnost organismu. Má imunita je teď křehká jako něžný kvítek a já náchylnější k nemocem. Důkazem mi byl zánět spojivek, který jsem snad ještě nikdy v životě neměla.

Vše při starém + něco navíc

Stále užívám všechny doplňky stravy, stále dodržuju přerušovaný půst a stále mám všechno teplé a vařené, o čemž píšu v článku 17 tipů, jak zvládat SIBO a hru na vadí/nevadí.

Hlavní rozdíl nyní spočívá v užívání probiotik a zařazování nových potravin.

Tip: Jelikož se zejména při SIBO a po něm stav střev neustále a výrazně mění, je také potřeba pravidelně sledovat hodnoty doplňovaných vitaminů a minerálů z krve. Předávkování hořčíkem se projevuje nejčastěji průjmem nebo řídkou stolicí. Kdežto nadbytek vitaminu D se nemusí projevit na první pohled nijak viditelně, ale o to rizikověji (záněty, špatné vstřebávání některých látek apod.). Jelikož se D rozpouští v tucích, nezapomeň ho užívat spolu s rybím olejem (omega 3) nebo s kokosovým olejem jako já.

Mocná probiotika

Z probiotik mám respekt. Dříve totiž můj stav spíše zhoršovala. Takže teď znovu a lépe. Cílem je střeva osidlovat novými bakteriemi pomalu. Kmen po kmenu, aby měly šanci se uchytit. Proto dle doporučení SIBO specialistky začínám dětskými probiotiky a postupně budu přidávat na intenzitě. Takhle kúra probiotik mě čeká nejspíše až do března 2024.

Jsem SIBO negativní! A co teď? | Slovotvorka

Přidávání nových potravin

Nové bakterie musí mít co jíst, a proto právě teď nastává vedle užívání probiotik fáze přidávání nových potravin. Zejména prebiotik, kterými se bakterie živí – zelenina, luštěniny, kváskový chleba, cibule a česnek, mléčné kultury nebo třeba jablíčko a hruška. 

Ovšem nebude to jen tak. Žaludek ani střeva už na některé potraviny nejsou po půlroční dietě zvyklé a musí si pro ně znovu vytvořit trávicí enzymy.

Jako by to bylo poprvé

Wow! Neskutečný zážitek. Tak zajímavá chuť! Přitom jsem snědla jen obyčejný banán a kousek brambory. A co teprve povařené jablko a hruška! Panebože to je dobrota!

Čistá vděčnost

Připadám si jako malé dítě, které poprvé ochutnává nové potraviny a zkouší nové chutě. Nepotřebuji speciální sósy ani nazdobené fancy pokrmy. Vážím si každé nové maličkosti.

Pohádkové radosti

Parmazán, javorový sirup, kokosové mléko a dijonská hořčice mi změnily celý svět. Začala jsem je jíst po několika měsících striktní diety přibližně v srpnu a naše pokrmy díky nim získaly úplně nový rozměr. Mohla jsem si dát třeba domácí mrkový dort a po tak dlooouhé době uspokojit chuť na sladké. No naprostá pohádka, co ti budu vyprávět.

A právě teď od listopadu mohu jít ještě dál! Třeba cestou avokáda nebo ovčího jogurtu. V plánu je i tolik obávaná cibule nebo čočka. Laktózu a cukr zkusím zařadit až jako poslední.

Piš holoubku, piš, ať nezcepeníš!

Zkoušení nových potravin má jednu zásadní nevýhodu – symptomy SIBO se mohou zase zhoršit. V mém případě je to hrůza a děs na obličeji, v dekoltu a na zádech signalizující nerovnováhu v tlustém střevě. Tvé projevy mohou být zcela odlišné. Proto pozoruj a zapisuj. Zapisování potravin a reakcí na ně je v téhle fázi SIBO terapie fakt důležité.

Cítíš se unaveně, bolí tě klouby nebo zuby, jsi roztržitý a nemůžeš se soustředit, nebo tě svědí kůže? Všímej si každého detailu, který může být příznakem citlivosti na potravinu, kterou jsi nedávno snědl. Každý projev se počítá!

Je to vskutku zajímavá hra na vadí/nevadí, při které je potřeba hrát podle stále stejných pravidel. A co je cílem této prapodivné hry? Zjištění, co střevům vyhovuje a co ne.

Hříchy tě přivedou do pekla

To, co se děje ve druhé polovině terapie je ještě důležitější než to, co se odehrávalo během té první. Teď jde skutečně do tuhého. Teď je na řadě znovuosidlování střev.

Co teď pošlu tam dolů bude nově utvářet můj mikrobiom. To znamená, že pokud bych se ládovala zmrzlinama a dortíkama, mohla bych se velmi lehce dostat zase na začátek.

Tip: Je vhodné moc necestovat (nevyšlo :-D), nestresovat se (nevyšlo :-D) a mít ideálně stejné a klidné dny (nevyšlo :-D). To totiž může ovlivňovat citlivost střev. Na mě v průběhu terapie působilo mnoho stresorů, málo jsem spala a neustále kolem mě byla a je spousta nových vjemů z nových zemí. Nicméně už jsem cítila, že musím ze Španělska pryč. Že už mi dalo vše. A bylo to správné rozhodnutí. Cítím nový příliv energie, kreativity a chuti najít náš trvalý domov. Sice se přesouváme, ale nikam se nehoníme a užíváme si klid.

2 Comments

  1. Anonym

    Ahojky, tak jsem si přečetla tvůj článeček a je velice zábavně napsaný a poučný 😀 Ale je to fakt strastiplná cesta! 🙁 Jsem strašně ráda, že se ti podařilo zneškodnit ty malé zákeřné potvůrky 🙂 A teď ti přeji jen jedno: hodně sil ve druhé půlce náročné cesty 🙂 Dobrou chuť !!! (sněhulačka)

Komentáře nejsou povoleny.