Tuhle parádní a jednoduchou dobrotu jsem si začala připravovat už před 7 lety. To pro mě ještě bylo SIBO cizí slovo. A jak se mi právě tahle vajíčková omeleta na různé způsoby po letech hodila při Low FODMAP dietě! Je skvělá jak na vydatnou snídani, rychlý oběd, tak na chutnou večeři.

Tehdy se všichni divili, že dělám omeletu bez mouky. Já si ale řekla, že přece není důvod, proč by tam nutně měla být. Jednoduše jen vajíčka, koření a zelenina. Nebo cokoliv jiného, co se najde doma. Variací na vajíčkovou omeletu je nespočet! To je i jeden z důvodů, proč je právě omeleta jedno z mých oblíbených jídel. Plus je to rychlé, krásně barevné na pohled (oči jsou důležitým nástrojem, jak podpořit trávení) a syté.
Ingredience
2 pro velký hlad. 4 porce pro malý hlad.
- 4 domácí vajíčka nebo z volného výběhu (je fakt znát rozdíl v barvě i chuti)
- 0,5 zelené papriky (kápie)
- 0,5 ČL ghí
Potřeby
- Nepřilnavá pánev a poklice nebo lívanečník
- Silikonová špachtle
- Silikonová obracečka
- Větší hrníček nebo malá miska
- Ostrý nůž
- Vidlička
Příprava
- Vejce vyklepneme do hrnku nebo misky, osolíme, opepříme, dochutíme kořením a rozšleháme vidličkou, aby se žloutek a bílek spojily v jednolitou hmotu.
- Papriku nakrájeníme na menší kostičky.
- Nepřilnavou pánev rozehřejte na středním plameni, přidáme ghí, necháme rozpustit a chvilku počkáme, až zapění.
- Na pánev vhodíme papriku a opečeme, až trošku zesklovatí a lehce změkne (cca 7 minutek) a pak ji rovnoměrně rozprostřeme po pánvi.
- Papriku zalijeme rozšlehanými vejci, posypeme sezamovými semínky a přiklopíme poklicí. Necháme dělat tak dlouho, až se při pohybu pánvičky vajíčko ani nepohne.
- Obracečkou omeletu rozdělíme na čtyři stejné trojúhelníčky, dáme na talíř a můžeme posypat nastrouhaným parmazánem.
Variace vajíčkové omelety
50 odstínů papriky
Zelenou paprikou to zdaleka nekončí! Dá se samozřejmě použít i červená nebo žlutá paprika. Mě ale chutná nejvíc právě zelená, protože není tak sladká.
Zeleninový ráj
Rozšlehanými vajíčky se dají zalít i plátky rajčat, na kostičky nakrájená cuketa nebo nastrouhaná mrkvička (ty dvě poslední ale potřebují trošku více času, aby hezky změkly).
Je libo cibulka?
No a samozřejmě kdo snese, může si do vajíček zamíchat cibulku, pažitku nebo zelenou nať cibulky. Výbornou variantou jsou samozřejmě také opečené hříbky.
Dokonce tuňák nebo kysané zelí!
A co třeba lehce opečený tuňák ve vlastní šťávě se zelenými olivami? Hmm, mňam. Možná tě to překvapí, ale vajíčková omeleta je výborná také s trochou kysaného zelí. To je moje láska v posledních týdnech. Krásně zvýrazní chuť omelety a dodá další živiny.
Možností je fakt milion a každá vaječná omeleta může být úplně jiná a přitom stejně božská!
Máš zbytky? Hoď je tam!
Zbyla ti rýže, brambory, pohanka nebo třeba jáhly z oběda? Zůstala ti trocha jater či krůtího masa? Přimíchej vše do rozšlehaných vajíček a uvidíš jakou pochoutku vykouzlíš!
Já osobně nesnáším plýtvání jídlem a vajíčková omeleta je ideální způsob, jak vše elegantně a chutně zužitkovat. Kulinářský zážitek a nové obzory chutí jsou ti otevřené!
Co si dát k tomu
Víš, co je na tom krásné? Nemusíš vůbec nic. Vaječná omeleta stačí sama o sobě. Ale… s tímhle je to ještě lepší!
Zelenina a olivový olej
Samozřejmě k omeletě můžeš přihodit nějakou zeleninku – polníček, rukolu, klíčky, zelené olivy, rajčátka, okurku a to vše zakápnou olivovým olejem ze skla, nikoliv z plastu.
Poměr cena/kvalita za mě nejlépe splňuje olivový olej Lozano–Červenka odrůda Picual, který koupíš například na Rohlíku. Obsahuje větší množství polyfenolů (rostlinné látky s antioxidantními a protizánětlivými vlastnostmi) a rozdíl je znát i na chuti olivového oleje – příjemně hořká a plná. Čím výraznější chuť, tím lépe. Na oliváči se vyplatí nešetřit.
Chlebík nebo žitný plátek
K omeletě můžeš přikousnout plátek fermentovaného bezlepkového chleba z pohanky lámanky nebo náš domácí chlebík Pekárek s bezlaktózovým máslem, dijonskou hořčicí, parmskou nebo krůtí šunkou bez cukru. Variantou je také rýžový chlebík (nejvíce nám asi chutná ten z řetězce Albert), křupavý žitný plátek Finn Crisp nebo jakákoliv obilovina. A navrch omeletky třeba pár lístků bazalky!
Kdy si na omeletě smlsnout?
Vajíčková omeleta je ideální jako snídaně nebo rychlý oběd. Dá se i na večeři. Já to tak měla na začátku terapie SIBO, když jsem ještě moc nevěděla, co jíst. Večer je ale trávení slabší a vajíčka jsou spíše těžší, takže doporučuji si jich dát poloviční porci oproti snídani. 😉
Tip na závěr
Ať už děláš omeletu na pánvi nebo v hrnci, přiklop je poklicí (dá se samozřejmě dělat i bez a vůbec ničemu to nevadí). Vajíčková omeleta je pak hezky nadýchaná a doslova taková „fluffy“. V lívanečku si zase můžeš udělat roztomilé mini omeletky.
Dobrou chuť!
Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.