Najít recept na sladký dezert bez cukru je celkem kumšt. Proto jsem nesmírně vděčná za blog Cukrfree od Janiny Černé. Právě tady jsem objevila recept na nejlepší perník, který nově patří mezi mé oblíbence!
Recept jsem si upravila a přizpůsobila. Třeba kešu ořechy do těsta nedávám, protože jsou těžké na trávení a neslučují se s dietou při SIBO. Nedělám ani smetanovou polevu.
Jednak proto, že někomu mohou vadit i kravské produkty bez laktózy, jako se to někdy děje mně, a jednak proto, že mi poleva prostě nešla udělat a zdrcla se mi. 😀 Perník jednoduše potřu marmeládou a posypu kokosem. Bohatě stačí i jen marmeláda.
Zkrátka jdu cestou nejmenšího odporu, jak vždycky říká jedna skvělá účetní paní Nej. Zejména v kuchyni mám ráda, když je příprava pokrmů co nejjednodušší.
Ingredience
- 100 g najemno namletých vlašských ořechů
- 100 g najemno namletého kokosu
- 150 g mandlové mouky (Berry Jones)
- 2 ČL skořice
- 4 PL perníkového koření (Sonnentor) – zdá se mi to zbytečně moc, testuji menší množství, myslím, že by stačily 4 ČL nebo 2 PL
- 1 PL kakaa
- 2 ČL jedlé sody
- 1 větší oloupané a nastrouhané jablko (200–250 g)
- Kůra z jednoho celého citronu
- 50 g hořké čokolády (Lindt Excellence 100% cocoa)
- 400 ml (1 plechovka) 90% kokosového mléka (Kitchin nebo Wild & Coco)
- 3 vejce (oddělíme žloutky od bílků)
- Bezlaktózové máslo na vymazání formy
- Troška kokosu nebo mouky na vysypání formy
- Marmeláda bez cukru na potření (znám ty nejlepší marmelády – španělská Biocop, rakouská Staud’s nebo francouzská St. Dalfour)
- Strouhaný kokos, kakao, skořice nebo drcené oříšky na posypání
Potřeby
- Kulatá dortová forma o průměru 24–28 cm (čím menší, tím vyšší perník bude)
- Silikonová stěrka
- Nádoba na bílky
- Mísa na smíchání sypkých ingrediencí
- Mísa na těsto
- Dva rendlíky na roztopení čokolády (jeden na vodu a jeden na čokoládu)
- Ruční mixér na vyšlehání bílků a těsta
Příprava
Teplota v troubě:
35 minut 175 °C
Čas:
Vyhraď si přibližně 1 hodinu
Postup:
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme do pěny a do nich zamícháme kokosové mléko.
- V míse důkladně smícháme vlašské ořechy, kokos, mandlovou mouku, skořici, perníkové koření, kakao a jedlou sodu.
- Do žloutků s kokosovým mlékem zašleháme sypkou směs a ve vodní lázni roztopenou čokoládu.
- Poté do vzniklého těsta zamícháme nastrouhané jablko (přes sítko z něj vymačkáme vodu), citronovou kůru a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Do vymazané a vysypané formy nalijeme těsto a pečeme 35 minut na 175°C. Propečenost kontrolujeme špejlí.
- Hotový perník necháme chvilku vychladnout. Následně jej potřeme marmeládou tak, aby jej celý překryla a posypeme kokosem či něčím jiným dle chuti (viz ingredience).
Tip na servírování perníku
Pro zvýraznění sladké chuti si dáváme trošku marmelády pak ještě na talíř k perníku. K tomu lze přidat pár koleček banánu, pekanové oříšky, kousky jahod, maliny nebo borůvky.
Dobrou chuť!
Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.