Nauč se péct domácí chleba bez cukru. I bez něj hezky vyroste! Přesně takhle nám to chutná nejvíc, ale může se stát, že chlebík zase ještě něčím vylepšíme. O tom ale kdyžtak příště. Teď se naučíme základ.
Tenhle chlebík jsme začali péct, když jsem přešla na low FODMAP dietu při léčbě onemocnění SIBO. Cílem nebylo úplně vyřadit lepek, protože se za běžných okolností dobře tráví, ale omezit jeho příjem. A hlavně jíst pečivo bez přidaných éček, dělaný s láskou, kdy víme, co přesně si vkládáme do úst.
Poměry mouk můžeš různě měnit podle svých potřeb, zkoušet a hrát si jako my. Nám se ale zatím nejlépe osvědčilo právě toto složení. Tak pojďme hned na to a dobrou chuť!
Ingredience (1. varianta)
Klasický chleba z pšeničné a špaldové mouky
- 100 g špaldové celozrnné nebo žité (chlebové) mouky
- 330 g bílé hladké pšeničné mouky
- 300 g vlažné vody (teplota jako pro dítě – neutrální na dotek ruky)
- 1 sáček sušeného droždí (cca 6 g)
- 1× plná ČL soli
- 2× plná ČL kmínu
- Hladká mouka na pomoučení válu a chlebíku
Záleží na značce použité mouky, někdy je potřeba mouku ještě přisypat, aby se těsto nelepilo na mísu, nebo naopak ubrat, aby chlebík nepraskal. Velký rozdíl ve fungování mouky pozorujeme Španělsko/Německo vs. Česko. V ČR je mouka lepivější.
Ingredience (2. varianta)
Upravený chleba s menším množstvím lepku
- 100 g špaldové celozrnné nebo žitné (chlebové) mouky
- 100 g pohankové mouky
- 100 g celozrnné rýžové mouky
- 130 g bílé hladké pšeničné mouky
- 300 g vlažné vody (teplota jako pro dítě – neutrální na dotek ruky)
- 1 sáček sušeného droždí (cca 6 g)
- 1× plná ČL soli
- 2× plná ČL kmínu
- Hladká mouka na pomoučení válu a chlebíku
Droždí nám nejlépe funguje španělské Hacendado z Mercadony, které si dovážíme, a francouzské Lesaffre, které se prodává v Makru, ale už i třeba v Globusu.
Potřeby
- Velká mísa
- Plech a pečicí papír nebo silikonová forma na chleba – my používáme silikonovou formu Tescoma
- Vál na přípravu bochánku – my používáme vál s klipem Tescoma
- Plastová stěrka na těsto (vařečka) – dá se použít třeba stěrka Tescoma
- Plastová stěrka – my používáme Tescoma stěrku DELÍCIA (ta bílá)
- Čajová lžička
- Kuchyňský robot nebo ruční mixér
- Větší sítko
- Mřížka na pečení (na chladnutí pečiva)
- Bavlněná utěrka
Tohle není reklama na firmu Tescoma. Prostě máme jejich věci rádi, protože fungují. 🙂
Příprava
Teplota v troubě:
15 minut 225 °C ► 30 minut 180 °C
Čas:
Vyhraď si přibližně 3 hodiny
Postup:
- Do mísy nalijeme vodu a do ní rozprášíme sáček sušeného droždí.
- Přes sítko do vody prosejeme veškerou mouku.
- Přidáme 1 plnou plnou ČL soli a 2 plné ČL kmínu.
- V robotu (nebo ručním mixérem) mícháme těsto cca 15 minut. Do té doby, než se začne oddělovat od misky. U upraveného těsta na chleba bývá těsto lepivější a nemusí se od misky tak dobře oddělovat. Nevadí to.
- Poté těsto necháme kynout v míse přikryté utěrkou 0,5–1 hod. Rychlost kynutí závisí na teplotě v místnosti. V létě obvykle kyne rychleji, v zimě pomaleji.
- Těsto oddělíme od mísy stěrkou (vařečkou) a vyklopíme ho na lehce pomoučený vál.
- Hranatou stěrkou těsto oddělíme od válu, pomoučíme ze všech stran a následně ho vždy lehce roztáhneme do stran a třikrát až čtyřikrát přeložíme.
- Jakmile se těsto tolik nelepí, vytvoříme z něj bochánek tak, že těsto držíme v ruce a jeho okraje dáváme jakoby dospod.
- Když jsme spokojení, dáme bochánek kynout na plech vyložený pečicím papírem, nebo do silikonové formy a pohladíme pomoučenýma rukama, aby získal hezčí a zlatavější kůrčičku. Necháme růst 0,5–1 hod. Pokud je v místnosti větší zima a moc se mu nechce růst, můžeme ho dát do trouby na 30 °C a hlídáme.
- Následně vložíme bochánek do rozpálené trouby a pečeme 15 minut na 225 °C a pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.
- Hotový chlebík vyndáme z trouby a ihned sundáme z plechu nebo z formy na mřížku, aby se zespodu nezapařil.
- Necháme vychladnout přibližně 0,5–1 hod., zabalíme do bavlněné utěrky a dáme do sáčku, aby neoschnul.
Spěcháš, nebo je těsto příliš řídké? I pro tebe mám řešení, jak si dopřát chlebík. Nakynuté těsto z mísy prskni rovnou do hřbetu (srnčí hřbet / forma na biskupský chlebíček) a dej do trouby. Chlebík bude vláčnější a takový buchtoidní. Třeba ti tahle bude chutnat nejvíc!
Můj osobní (v)tip
Asi se budeš smát, ale já chlebíku před kynutím zazpívám, aby se mu lépe rostlo, a řeknu mu, jak je krásný a dobrý. Když to neudělám, tak je obvykle menší. 😀
Rozvíjej se chlebíku
Nejkrásnější z chlebů
Od rána až do noci
Budeš vonět světu
Spotřeba chlebíku
Chlebík nám vždy vydrží čerstvý a měkký přibližně 3 dny. Případně jej pak zapečeme v paniniovači, opečeme ve vajíčku nebo s ním vymyslíme nějaká jiná kouzla, jak jej zpracovat. Já totiž ze srdce nesnáším plýtvání jídlem, a proto se snažím vše zužitkovat.
Konzumace chlebíku
Chlebík si nejčastěji dáváme s vajíčkem na jakýkoliv způsob, s domácí rybí pomazánkou nebo s kvalitní šunkou a zeleninou. Skvělý je i jako příloha jen tak ke guláši. Sice se sladkému spíše vyhýbám, ale výborný je rovněž s medem nebo marmeládou bez cukru.
Dobrou chuť!
Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.