Menu Zavřeno

Chlebík Pekárek

5
(2)

Nauč se péct domácí chleba bez cukru. I bez něj hezky vyroste! Přesně takhle nám to chutná nejvíc, ale může se stát, že chlebík zase ještě něčím vylepšíme. O tom ale kdyžtak příště. Teď se naučíme základ.

Chlebík Pekárek

Tenhle chlebík jsme začali péct, když jsem přešla na low FODMAP dietu při léčbě onemocnění SIBO. Cílem nebylo úplně vyřadit lepek, protože se za běžných okolností dobře tráví, ale omezit jeho příjem. A hlavně jíst pečivo bez přidaných éček, dělaný s láskou, kdy víme, co přesně si vkládáme do úst.

Poměry mouk můžeš různě měnit podle svých potřeb, zkoušet a hrát si jako my. Nám se ale zatím nejlépe osvědčilo právě toto složení. Tak pojďme hned na to a dobrou chuť!

Ingredience

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g bílé hladké pšeničné mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 300 g vlažné vody (teplota jako pro dítě – neutrální na dotek ruky)
  • 1 sáček sušeného droždí (cca 6 g)
  • Hladká mouka na pomoučení válu a chlebíku

Droždí nám nejlépe funguje španělské Hacendado z Mercadony, které si dovážíme, a francouzské Lesaffre, které se prodává v Makru, ale už i jinde.

Dochucení

  • 2× plná ČL kmínu
  • 1× plná ČL soli

Potřeby

První varianta

  • Velká mísa
  • Plech a pečicí papír, nebo silikonová forma na chleba – my používáme silikonovou formu Tescoma
  • Vál na přípravu bochánku – my používáme vál s klipem Tescoma
  • Plastová stěrka na těsto (vařečka) – dá se použít třeba stěrka Tescoma
  • Plastová stěrka – my používáme Tescoma stěrku DELÍCIA (ta bílá)
  • Čajová lžička
  • Kuchyňský robot nebo ruční mixér
  • Větší sítko
  • Mřížka na pečení (na chladnutí pečiva)
  • Bavlněná utěrka

Tohle není reklama na firmu Tescoma. 😀 Prostě máme jejich věci rádi, protože fungují. 🙂

Druhá varianta

  • Velká mísa
  • Ošatka z přírodního pedigu – my používáme ošatku na kynutí Orion
  • Vál na přípravu bochánku – my používáme vál s klipem Tescoma
  • Plech
  • Pekáč nebo skleněná nádoba na vodu
  • Plastová stěrka na těsto (vařečka) – dá se použít třeba stěrka Tescoma
  • Hranatá plastová stěrka. My používáme Tescoma stěrku DELÍCIA (ta bílá)
  • Čajová lžička
  • Kuchyňský robot nebo ruční mixér
  • Větší sítko
  • Mřížka na pečení (na chladnutí pečiva)
  • Bavlněná utěrka

První varianta pečení

 

Teplota v troubě:
15 minut 225 °C ► 30 minut 180 °C

Čas:
Vyhraď si přibližně 3 hodiny

Příprava:

  1. Do mísy nalijeme vodu a do ní rozprašíme sáček sušeného droždí.
  2. Přes sítko do vody přesyjeme veškerou mouku.
  3. Přidáme 1 plnou plnou ČL soli a 2 plné ČL kmínu.
  4. V robotu (nebo ručním mixérem) mícháme těsto cca 15 minut. Do té doby, než se začne oddělovat od misky.
  5. Poté těsto necháme kynout v míse přikryté utěrkou 0,5–1 hod. Rychlost kynutí závisí na teplotě v místnosti. V létě obvykle kyne rychleji, v zimě pomaleji. 
  6. Těsto oddělíme od mísy stěrkou (vařečkou) a vyklopíme ho na lehce pomoučený vál.
  7. Hranatou stěrkou těsto oddělíme od válu, pomoučíme ze všech stran a následně ho vždy lehce roztáhneme do stran a třikrát až čtyřikrát přeložíme.
  8. Jakmile se těsto tolik nelepí, vytvoříme z něj bochánek tak, že těsto držíme v ruce a jeho okraje dáváme jakoby dospod.
  9. Když jsme spokojení, dáme bochánek kynout na plech vyložený pečicím papírem, nebo do silikonové formy a pohladíme pomoučenýma rukama, aby získal hezčí a zlatavější kůrčičku. Necháme růst 0,5–1 hod. Pokud je v místnosti větší zima a moc se mu nechce růst, můžeme ho dát do trouby na 30 °C a hlídáme.
  10. Následně vložíme bochánek do rozpálené trouby a pečeme 15 minut na 225 °C a pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.
  11. Hotový chlebík vyndáme z trouby a ihned sundáme z plechu nebo z formy na mřížku, aby se zespodu nezapařil.
  12. Necháme vychladnout přibližně 0,5–1 hod. a dáme do sáčku, aby neoschnul. Pokud pečeme večer a chlebík nestihne dostatečně vychladnout, můžeme zabalit do bavlněné utěrky. Přes noc se může stát, že trošku víc ztvrdne, ale i tak bude výborný.
Chlebík Pekárek

Druhá varianta pečení

Teplota v troubě:
20 minut 250 °C ► 20 minut 180 °C
Dáme rovnou nahřát i plech

Čas:
Vyhraď si přibližně 3 hodiny

Příprava:

  1. Do mísy nalijeme vodu a do ní rozprašíme sáček sušeného droždí.
  2. Přes sítko do vody přesyjeme veškerou mouku.
  3. Přidáme 1 plnou plnou ČL soli a 2 plné ČL kmínu.
  4. V robotu (nebo ručním mixérem) mícháme těsto cca 15 minut. Do té doby, než se začne oddělovat od misky.
  5. Poté těsto necháme kynout v míse přikryté utěrkou 0,5–1 hod. Rychlost kynutí závisí na teplotě v místnosti. V létě obvykle kyne rychleji, v zimě pomaleji. 
  6. Těsto oddělíme od mísy stěrkou (vařečkou) a vyklopíme ho na lehce pomoučený vál.
  7. Hranatou stěrkou těsto oddělíme od válu, pomoučíme ze všech stran a následně ho vždy lehce roztáhneme do stran a třikrát až čtyřikrát přeložíme.
  8. Jakmile se těsto tolik nelepí, vytvoříme z něj bochánek tak, že těsto držíme v ruce a jeho okraje dáváme jakoby dospod.
  9. Když jsme spokojení, dáme bochánek kynout do pomoučené ošatky, zaprášíme moukou a přikryjeme balvněnou utěrkou. Necháme růst 0,5–1 hod.
  10. Následně vložíme bochánek do rozpálené trouby na horký plech (bez pečicího papíru), dospodu trouby vložíme pekáč nebo skleněnou nádobu s vodou a pečeme 20 minut na 250 °C a pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 20 minut.
  11. Hotový chlebík vyndáme z trouby a ihned sundáme z plechu na mřížku, aby se zespodu nezapařil.
  12. Necháme vychladnout přibližně 0,5–1 hod. a dáme do sáčku, aby neoschnul. Pokud pečeme večer a chlebík nestihne dostatečně vychladnout, můžeme zabalit do bavlněné utěrky. Přes noc se může stát, že trošku víc ztvrdne, ale i tak bude výborný.

Pozn. Původně jsme pekli první variantu. Nedávno se nám ale zalíbila i druhá, protože má chlebík tmavší kůrku, když se začne víc zostra na těch 250 °C. Tak vyzkoušej a uvidíš, kdy bude chlebík chutnat nejlépe tobě. Všechny varianty jsou fajn. Dost záleží i na tvé troubě. 😉

Spěcháš? I pro tebe mám řešení, jak si dopřát chlebík. Nakynuté těsto z mísy rovnou prskni do hřbetu (srnčí hřbet / forma na biskupský chlebíček) a dej do trouby. Chlebík bude víc vláčnější a takový buchtoidní Třeba ti tahle třetí varianta zalahodí nejvíc!

Můj osobní (v)tip

Asi se budeš smát, ale já chlebíku před kynutím zazpívám, aby se mu lépe rostlo, a řeknu mu, jak je krásný a dobrý. Když to neudělám, tak je obvykle menší. 😀

Rozvíjej se chlebíku
Nejkrásnější z chlebů
Od rána až do noci
Budeš vonět světu

Spotřeba chlebíku

Chlebík nám vždy vydrží čerstvý a měkký přibližně 3 dny. Případně jej pak zapečeme v paniniovači, opečeme ve vajíčku nebo s ním vymyslíme nějaká jiná kouzla, jak jej zpracovat. Já totiž ze srdce nesnáším plýtvání jídlem, a proto se snažím vše zužitkovat.

Konzumace chlebíku

Chlebík si nejčastěji dáváme s vajíčkem na jakýkoliv způsob, s domácí rybí pomazánkou nebo s kvalitní šunkou a zeleninou. Skvělý je i jako příloha jen tak ke guláši. Sice se sladkému spíše vyhýbám, ale výborný je rovněž s medem nebo marmeládou bez cukru.

Chlebík Pekárek

Dobrou chuť!

Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.

Byl pro tebe příspěvek užitečný?

Klikni na hvězdičky a ohodnoť!