Menu Zavřeno

Bezlepkový chleba s psylliem a škrobem

Na Buchty po ránu nekoukáme. My obecně televizi moc nesledujeme. Ovšem když nám maminka od mého muže řekla, že v pořadu od Josefa Maršálka dělali bezlepkový chleba, hned druhý den jsme ho šli zkusit upéct. A je super! Možná se na ty Buchty přece jen ještě mrknem.

Bezlepkový chleba

Recept na bezlepkový chleba jsme si upravili podle svých potřeb. A tedy – neobsahuje javorový sirup ani cukr. I bez něj hezky naroste a nemáme pocit, že je tam potřeba.

Hlavními ingrediencemi jsou pohanková mouka a celozrnná rýžová mouka. Dále bramborový škrob, aby chleba držel tvar a výšku, a psyllium (jitrocel indický) jako zdroj vlákniny a též zahušťovadlo a lepidlo místo klasického lepku.

Ingredience

Velká mísa

  • 150 g pohankové mouky
  • 90 g celozrnné rýžové mouky
  • 100 g bramborového škrobu (alternativa: tapiokový škrob, nebo půl napůl)
  • 150 g vody
  • 7 g sušeného droždí (20 g čerstvého droždí)
  • 12 g octa (3 PL)
  • 10 g soli (1 ČL)
  • 5 g kmínu (2 ČL)
  • Pohanková mouka na pomoučení válu a ošatky

Malá miska

  • 240 ml vody
  • 20 g psyllia (cca 3 plné ČL)

Potřeby

  • Velká mísa
  • Menší miska
  • Ošatka z přírodního pedigu – my používáme ošatku na kynutí Orion
  • Vál na přípravu bochánku – my používáme vál s klipem Tescoma
  • Plech
  • Pekáč nebo skleněná nádoba na vodu
  • Plastová stěrka na těsto (vařečka) – dá se použít třeba stěrka Tescoma
  • Hranatá plastová stěrka. My používáme Tescoma stěrku DELÍCIA (ta bílá)
  • Čajová lžička
  • Polévková lžíce
  • Kuchyňský robot nebo ruční mixér
  • Větší sítko
  • Mřížka na pečení (na chladnutí pečiva)
  • Bavlněná utěrka
  • Potravinová fólie
Bezlepkový chleba

Příprava

Teplota v troubě:
20 minut 250 °C ► 30 minut 200 °C

Čas:
Vyhraď si přibližně 3 hodiny

Postup:

  1. Do menší misky nalijeme vodu, přidáme do ní psyllium a rozmícháme ho lžičkou nebo metličkou, ať v něm nejsou hrudky. Necháme v teple odpočinout cca 15 minut a počkáme, až směs zhoustne.
  2. Když máme připraveno psyllium, nalijeme do druhé větší mísy vodu, do ní rozprášíme sušené droždí a rozmícháme ho lžičkou. (Pokud děláme kvásek z klasického droždí, zaděláme na něj spolu s psylliem.)  
  3. Do mísy s vodou a droždím pak přidáme nejprve odpočaté psyllium a následně všechny ostatní ingredience. Necháme hníst v robotu (nebo ručně) cca 8 minut, dokud nevznikne kompaktní těsto.

Kynutí

  1. Mísu zakryjeme potravinovou fólií a těsto necháme kynout cca 1 hodinu do dvojnásobného objemu.
  2. Roztáhneme vál, posypeme ho trochou pohankové nebo rýžové mouky a těsto na něj vyklopíme. Poté z těsta vytvarujeme bochánek tak, že těsto stlačíme, překládáme dovnitř, překlopíme a nakonec zakulatíme. Vložíme do pořádně pomoučené ošatky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na dvojnásobný objem další cca 1 hodinu (když je doma chladněji, můžeme nechat kynout klidně 2 hodiny a více).

Pečení

  1. Troubu rozpálíme na 250 °C a vložíme do ní plech (bez pečicího papíru). Nakynutý chleba pak na něj opatrně vyklopíme z ošatky a uprostřed lehce nařízneme, aby z něj mohla unikat pára. Do trouby vložíme dospodu pekáček s cca 100 ml vody a plech s chlebíkem. Pečeme 20 minut.
  2. Následně snížíme teplotu v troubě na 200 °C a pečeme ještě dalších 30 minut.
  3. Po dopečení přendáme chleba z plechu na mřížku, aby se zespodu nezapařil, a po zchladnutí zabalíme do utěrky a dáme do sáčku.
Bezlepkový chleba

Ozvláštnění

Do těsta můžeš přimíchat semínka, která tomu dodají nějaké zdraví prospěšné látky navíc a zároveň ozvláštní chuť chleba. Může se jednat například o lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka. Klidně můžeš přisypat tymián, fenykl, anýz nebo koriandr. Záleží na tobě.

Dobrou chuť!

Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.