Mnoho lidí nemá vnitřnosti příliš v lásce, přitom je to velká škoda. Játra jsou nejen jednoduchá na přípravu, ale také levná! Pořídíš je za jednu třetinu ceny masa. Ba co víc, játra obsahují železo, měď, vitamín A a také vitamíny skupiny B a mně osobně tedy i moc chutnají. Vedle masa a vajíček je to příjemná změna pro doplnění bílkovin.

Jelikož při onemocnění SIBO nejde jíst cibuli ani česnek, naučila jsem se játra připravovat na mrkvi a petrželce. Zjistila jsem, že je to vlastně možná ještě lepší. A i když mi nyní cibule a česnek až tak nevadí, už jsem u této přípravy zůstala. Je to prostě dobré!
Ingredience
Počet porcí: 3–4 porce
- 400–500 g kuřecích a nebo krůtích jater
- 4 mrkve
- 2 petržele
- 2 ČL ghí
- Rýžová mouka na zaprášení
- 0,5 hrníčku rýže basmati
- Voda nebo masokostní vývar na podlití (cca 100 ml)
V poslední době jsem si oblíbila rýži basmati natural od Probio. Sice se vaří víc než půl hodiny, aby dostatečně změkla, ale chuťově mě uspokojí více, než klasická bílá basmati. Se zažíváním už jsem ale na tom lépe. V rámci terapie jsem jedla pouze bílou rýži.
Potřeby
- Větší nepřilnavá pánev
- Rendlík na rýži
- Bavlněná utěrka

Příprava
- Játra opláchneme pod tekoucí vodou, očistíme, nakrájíme na větší kostky a zaprášíme moukou (není nutné, ale je to fajn varianta pro ozvláštnění chuti).
- V osolené vodě dáme vařit rýži a až vsákne veškerou vodu, odstavíme ji, přikryjeme bavlněnou utěrkou a poklicí, aby neochladla.
- Na ghí opečeme zeleninu nakrájenou na kostičky a pak přidáme játra, která zprudka opečeme, až se zatáhnou. Dochutíme kořením kromě soli, solíme až na konci.
- Ztlumíme teplotu pánve a dusíme do měkka. V případě potřeby podlijeme vodou nebo vývarem. Ke konci můžeme odkrýt poklici, ať se vypaří přebytečná tekutina.
- Osolíme a podáváme. Rýži můžeme na závěr ozdobit zelenou petrželkou.
Pokud máš menší pánev, je lepší restovat zvlášť játra a zvlášť zeleninu, aby se vše hezky opeklo. Před podáváním pak játra a zeleninu smíchej dohromady.

Něco navíc
K jídlu se skvěle hodí jakýkoli salátek, polníček nebo rukola, které pokrm osvěží a dodají mu další barvu.
Dobrou chuť!
Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.