Jako malí jsme doma polévky mívali. Pak jsem na ně nějak pozapomněla a co si budeme, nechtělo se mi je připravovat. Až SIBO mě opět vrátilo na správnou cestu. Proč je to správná cesta? Protože právě masokostní vývar prohřeje žaludek a připraví jej na hlavní jídlo, hojí střevní sliznice a mimo jiné je to také skvělý zdroj přírodního kolagenu. Proto vzhůru do vývarů!
Ingredience
Na vývar
- 2 mrkve
- 4 petržele
- 4 větší hovězí morkové kosti
- Jeden kus hovězího masa na polévku (přední, noha, žebra…)
- 7 kuliček nového koření
- 20 kuliček celého pepře (cca ½ ČL)
- 5 bobkových listů
- Několik snítek čerstvého tymiánu
- 2 PL jablečného octa
- 1 ČL soli
- Čerstvá petrželka
- Studená voda do plného hrnce (cca 7 litrů)
- 1 svazek jarní zelené cibulky (pokud ti nevadí v rámci SIBO)
Aby polévka získala ještě lepší chuť a z hovězích kostí se uvolnilo více kolagenu, můžeš je dát nejprve na 20 minut na 220 °C do trouby (do pekáčku nebo na plech s pečicím papírem).
Na polévku
- 6 naběraček hotového vývaru (2 porce)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- Pár kostiček celeru
- Čerstvá zelená petrželka
- 0,5–1 ČL soli
- Troška mletého pepře
- Troška majoránky
- Trocha trhaného masa z polévky
- Vaječné nudle
Nudle jsou v polévce jen pro zpestření, případně pro větší zasycení. Nemusíš je dávat vůbec a když, použij ideálně jakékoliv bezlepkové a uvař je bokem, aby zbytečně nezakalily polévku. Mně to tak i více chutná.
Potřeby
- Velký 10litrový hrnec s poklicí (dáváme cca 7 litrů vody; cca ¾ hrnce)
- Rendlík nebo malý hrnec na polévku
Vývar si můžeš dát jen se zeleninkou a čerstvou petrželkou.
Příprava
Teplota při vaření:
Až začne voda vařit, ztlum teplotu tak, aby vývar jen opravdu lehounce probublával. Pokud máš například indukci v rozsahu 18 teplotních jednotek, vař vývar na 5.
Čas:
Vyhraď si minimálně 12 hodin na vývar a 1 hodinu na polévku
Postup:
- Všechny ingredience na vývar kromě masa zalijeme vodou a dáme vařit.
- Teprve až začne voda vařit, vložíme do hrnce maso, které by se mělo ihned zatahovat a měnit barvu. Tím se tolik nevyvaří jeho chuť a můžeme jej pak natrhat do polévky nebo použít jako trhané maso například do domácího burgeru.
- Snížíme teplotu na mírný var, přikryjeme hrnec poklicí a takto můžeme nechat vodu probublávat od rána do večera, nebo přes noc. My vývar nejčastěji vaříme od 9:00 do 21:00. Čím déle se bude vývar dělat, tím lépe – tím více živin se z kostí uvolní. Pokud by se při vaření vyvařilo více vody, můžeš ji v průběhu dolít vroucí vodou.
- Po dovaření z hrnce vyndáme veškerou zeleninu i maso a tekutinu přecedíme přes jemné sítko. Zeleninu můžeme vyhodit, protože už všechny cenné látky a chuť předala vývaru, a maso ještě teplé obereme (jednotlivá vlákna jdou zatepla krásně oddělit od kostí), natrhané maso vložíme do dózy a dáme do lednice.
- Zeleninu do polévky nakrájíme na kostičky a vložíme do rendlíku. Přidáme vývar, koření, sůl, trochu trhaného masa a nakrájené lístky čerstvé zelené petrželky a dáme vařit přibližně na 30 minut, než zelenina změkne.
- Zbytek natrhaného masa vložíme do dózy a dáme do lednice spolu s hrncem vychladného vývaru přiklopeného poklicí.
- Bokem dáme vařit nudle do polévky, nebo je přihodíme rovnou do uvařené polévky, necháme povařit 5 minut a můžeme podávat s několika lístky čerstvé petrželky.
Vývar můžeš ozvláštnit trhaným masem a nudlemi. Z pěkného talíře chutná nejlépe!
Spotřeba vývaru
Vývar ti vydrží v lednici několik dní, takže si můžeš každý den dopřát krásně teplý předkrm. Vždy pak stačí jen přihodit čerstvou zeleninu, natrhané maso, koření a nudle.
Vývar můžeš dát také zamrazit například do zásobníku na kostky ledu. Malé porce se hodí k přípravě omáček, sósů nebo krémových polévek. Vývar v mrazáku vydrží několik měsíců.
Speciální zdravý tip
Masokostní vývar je údajně dobré pít ráno nalačno. Já jsme ale zjistila, že mi to ráno úplně nechutná. Raději si dám horkou vodu s citronem nebo bylinkový čaj. Ale určitě to nezatracuji a dám rannímu vývaru šanci zase za nějaký čas. Tělo si řekne, co potřebuje.
Dobrou chuť!
Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.