Menu Zavřeno

Dlouho tažený masokostní hovězí vývar

Jako malí jsme doma polévky mívali. Pak jsem na ně nějak pozapomněla a co si budeme, nechtělo se mi je připravovat. Až SIBO mě opět vrátilo na správnou cestu. Proč je to správná cesta? Protože právě masokostní vývar prohřeje žaludek a připraví jej na hlavní jídlo, hojí střevní sliznice a mimo jiné je to také skvělý zdroj přírodního kolagenu. Proto vzhůru do vývarů!

Masokostní vývar | Slovotvorka.cz

Ingredience

Na vývar

  • 2 mrkve
  • 4 petržele
  • 4 větší hovězí morkové kosti
  • Jeden kus hovězího masa na polévku (přední, noha, žebra…)
  • 7 kuliček nového koření (Sonnentor)
  • 20 kuliček celého pepře (cca ½ ČL)
  • 5 bobkových listů (Sonnentor)
  • Několik snítek čerstvého tymiánu
  • 2 PL jablečného octa
  • 1 ČL soli
  • Čerstvá petrželka
  • Studená voda do plného hrnce (cca 7 litrů)
  • 1 svazek jarní zelené cibulky (pokud ti nevadí v rámci SIBO)

Aby polévka získala ještě lepší chuť a z hovězích kostí se uvolnilo více kolagenu, můžeš je dát nejprve na 20 minut na 220 °C do trouby (do pekáčku nebo na plech s pečicím papírem).

Na polévku

  • 6 naběraček hotového vývaru (2 porce)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • Pár kostiček celeru
  • Čerstvá zelená petrželka
  • 0,5–1 ČL soli
  • Troška mletého pepře
  • Troška majoránky
  • Trocha trhaného masa z polévky
  • Vaječné nudle

Nudle jsou v polévce jen pro zpestření, případně pro větší zasycení. Nemusíš je dávat vůbec a když, použij ideálně jakékoliv bezlepkové a uvař je bokem, aby zbytečně nezakalily polévku. Mně to tak i více chutná.

Potřeby

  • Velký 10litrový hrnec s poklicí (dáváme cca 7 litrů vody; cca ¾ hrnce)
  • Rendlík nebo malý hrnec na polévku
Masokostní vývar | Slovotvorka.cz

Vývar si můžeš dát jen se zeleninkou a čerstvou petrželkou.

Příprava

Teplota při vaření:
Až začne voda vařit, ztlum teplotu tak, aby vývar jen opravdu lehounce probublával. Pokud máš například indukci v rozsahu 18 teplotních jednotek, vař vývar na 5.

Čas:
Vyhraď si minimálně 12 hodin na vývar a 1 hodinu na polévku

Postup:

  1. Všechny ingredience na vývar kromě masa zalijeme vodou a dáme vařit.
  2. Teprve až začne voda vařit, vložíme do hrnce maso, které by se mělo ihned zatahovat a měnit barvu. Tím se tolik nevyvaří jeho chuť a můžeme jej pak natrhat do polévky nebo použít jako trhané maso například do domácího burgeru.
  3. Snížíme teplotu na mírný var, přikryjeme hrnec poklicí a takto můžeme nechat vodu probublávat od rána do večera, nebo přes noc. My vývar nejčastěji vaříme od 9:00 do 21:00. Čím déle se bude vývar dělat, tím lépe – tím více živin se z kostí uvolní. Pokud by se při vaření vyvařilo více vody, můžeš ji v průběhu dolít vroucí vodou.
  4. Po dovaření z hrnce vyndáme veškerou zeleninu i maso a tekutinu přecedíme přes jemné sítko. Zeleninu můžeme vyhodit, protože už všechny cenné látky a chuť předala vývaru, a maso ještě teplé obereme (jednotlivá vlákna jdou zatepla krásně oddělit od kostí), natrhané maso vložíme do dózy a dáme do lednice.
  5. Zeleninu do polévky nakrájíme na kostičky a vložíme do rendlíku. Přidáme vývar, koření, sůl, trochu trhaného masa a nakrájené lístky čerstvé zelené petrželky a dáme vařit přibližně na 30 minut, než zelenina změkne.
  6. Zbytek natrhaného masa vložíme do dózy a dáme do lednice spolu s hrncem vychladného vývaru přiklopeného poklicí.
  7. Bokem dáme vařit nudle do polévky, nebo je přihodíme rovnou do uvařené polévky, necháme povařit 5 minut a můžeme podávat s několika lístky čerstvé petrželky.

Vývar můžeš ozvláštnit trhaným masem a nudlemi. Z pěkného talíře chutná nejlépe!

Spotřeba vývaru

Vývar ti vydrží v lednici několik dní, takže si můžeš každý den dopřát krásně teplý předkrm. Vždy pak stačí jen přihodit čerstvou zeleninu, natrhané maso, koření a nudle.

Vývar můžeš dát také zamrazit například do zásobníku na kostky ledu. Malé porce se hodí k přípravě omáček, sósů nebo krémových polévek. Vývar v mrazáku vydrží několik měsíců.

Speciální zdravý tip

Masokostní vývar je údajně dobré pít ráno nalačno. Já jsme ale zjistila, že mi to ráno úplně nechutná. Raději si dám horkou vodu s citronem nebo bylinkový čaj. Ale určitě to nezatracuji a dám rannímu vývaru šanci zase za nějaký čas. Tělo si řekne, co potřebuje.

Dobrou chuť!

Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.