Menu Zavřeno

Rychlý jablečný závin/štrúdl bez cukru

Bývá zvykem jablečný závin z listového těsta bohatě zasypávat cukrem a cukr ukrývat také uvnitř. Přitom je jablečný štrúdl příjemně sladký i bez cukru! Stačí jen jablíčka a skořice. Nic víc. Vyzkoušej tenhle úžasně rychlý a výtečný zákusek. Během chvilky je hotový a během chvilky fuč.

Jablečný závin | Slovotvorka.cz

Ingredience

  • Listové těsto bez obsahu másla (kupujeme v Lidlu)
  • 3 větší červená jablka (cca 800 g vcelku, okrájená cca 650 g)
  • Strouhaný/mletý kokos nebo strouhanka
  • Skořice
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Potřeby

  • Plech
  • Pečicí papír

Příprava

Teplota v troubě:
45 minut na 180 °C

Čas:
Vyhraď si přibližně 1 hodinu

Postup:

  1. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a pak je buď nastrouháme na středním nebo větším struhadle, ať z nich není kaše, a přes sítko z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Fajn variantou je také jablka nakrájet na menší kostičky.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme listové těsto a poté na něj poklademe připravená jablka tak, aby na obou širších stranách těsta zůstal volný pruh. Těsto jde díky tomu lépe zavinout a nakonec se jednoduše spojí.
  3. Rozložená jablíčka posypeme kokosem nebo strouhankou, které nasají přebytečnou vodu z ovoce, a zasypeme bohatým množstvím skořice. Lze i bez, ale já dávám skořici, protože hezky zvýrazní chuť jablíček. 
  4. Těsto opatrně zarolujeme, můžeme také lépe spojit oba konce, aby z nich při pečení nevypadávala jalbka a vršek potřeme vajíčkem, aby závin získal zlatavější barvu.
  5. Pečeme 45 minut na 180 °C a vyndání z trouby necháme na plechu vychladnout. Nic víc s nim dělat nemusíš. Zmizí ještě tentýž den. U nás to tak alespoň je. 😉
Jablečný závin | Slovotvorka.cz
Jablečný závin | Slovotvorka.cz
Jablečný závin | Slovotvorka.cz

Domácí těsto na štrúdl se mi zatím nepodařilo tak, jak bych si představovala, takže používám kupované. Nicméně to nevzdávám a věřím, že jednou upeču závin se vším všudy!

Ozvláštnění závinu

Jablečný štrúdl bez cukru je výborný sám o sobě. Můžeš jej ale čas od času ozvláštnit přidáním několika rozinek, oříšků a posypáním plátků madlí.

Do jablečného závinu se dá ještě přidat mletý mák (cca 200 g), kterým vedle kokosu a skořice zasypeš rozložená jablíčka. Pokud chceš, aby byla náplň vláčnější, můžeš mák nejprve povařit 10 minut v rostlinném mléce, klidně i s jablky a skořicí.

Dobrou chuť!

Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.