Bývá zvykem jablečný závin z listového těsta bohatě zasypávat cukrem a cukr ukrývat také uvnitř. Přitom je jablečný štrúdl příjemně sladký i bez cukru! Stačí jen jablíčka a skořice. Nic víc. Vyzkoušej tenhle úžasně rychlý a výtečný zákusek. Během chvilky je hotový a během chvilky fuč.
Ingredience
- Listové těsto bez obsahu másla (kupujeme v Lidlu)
- 3 větší červená jablka (cca 800 g vcelku, okrájená cca 650 g)
- Strouhaný/mletý kokos nebo strouhanka
- Skořice
- 1 rozšlehané vejce na potření
Potřeby
- Plech
- Pečicí papír
Příprava
Teplota v troubě:
45 minut na 180 °C
Čas:
Vyhraď si přibližně 1 hodinu
Postup:
- Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a pak je buď nastrouháme na středním nebo větším struhadle, ať z nich není kaše, a přes sítko z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Fajn variantou je také jablka nakrájet na menší kostičky.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme listové těsto a poté na něj poklademe připravená jablka tak, aby na obou širších stranách těsta zůstal volný pruh. Těsto jde díky tomu lépe zavinout a nakonec se jednoduše spojí.
- Rozložená jablíčka posypeme kokosem nebo strouhankou, které nasají přebytečnou vodu z ovoce, a zasypeme bohatým množstvím skořice. Lze i bez, ale já dávám skořici, protože hezky zvýrazní chuť jablíček.
- Těsto opatrně zarolujeme, můžeme také lépe spojit oba konce, aby z nich při pečení nevypadávala jalbka a vršek potřeme vajíčkem, aby závin získal zlatavější barvu.
- Pečeme 45 minut na 180 °C a vyndání z trouby necháme na plechu vychladnout. Nic víc s nim dělat nemusíš. Zmizí ještě tentýž den. U nás to tak alespoň je. 😉
Domácí těsto na štrúdl se mi zatím nepodařilo tak, jak bych si představovala, takže používám kupované. Nicméně to nevzdávám a věřím, že jednou upeču závin se vším všudy!
Ozvláštnění závinu
Jablečný štrúdl bez cukru je výborný sám o sobě. Můžeš jej ale čas od času ozvláštnit přidáním několika rozinek, oříšků a posypáním plátků madlí.
Do jablečného závinu se dá ještě přidat mletý mák (cca 200 g), kterým vedle kokosu a skořice zasypeš rozložená jablíčka. Pokud chceš, aby byla náplň vláčnější, můžeš mák nejprve povařit 10 minut v rostlinném mléce, klidně i s jablky a skořicí.
Dobrou chuť!
Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.