Takové vděčné zpestření jídelníčku, které je vydatné, bez laktózy a s obsahem bílkovin. Vajíčková pomazánka s avokádem patří vedle domácí játrové paštiky mezi mé oblíbence. Zkus ji na našem chlebíku.
Ingredience
- 6 vajec
- 1 větší zralé avokádo (cca 200–250 g; 150–200 g čistě jen dužina)
- 20 g změklého bezlaktózového másla
- 30 g bílé bezlaktózové pomazánky
- 40 g bezlaktózové lučiny pro krémovější konzistenci
- 1 ČL dijonské hořčice
- Troška citronové šťávy
- Pepř
- Sůl
- Červená paprika
- Kurkuma
- Oregano/Petrželka/Bazalka (nejlépe nasekané čerstvé lístky)
Pokud máš slabší zažívání a avokádo je na tebe příliš těžké, jednoduše ho vynechej. Bezlaktózové máslo a pomazánka by neměly být problém. Pokud ti vadí i mléčné produkty bez laktózy, odlož vajíčkovou pomazánku na později a dej si raději vajíčkovou omeletu.
Vajíčková pomazánka s avokádem na bezlepkovém chlebíku.
Potřeby
- Rendlík na uvaření vajíček
- Kráječ brambor a zeleniny
- Miska
- Dóza na uschování pomazánky
Příprava
- Vajíčka uvaříme natvrdo (7 minut je ideálních), oloupeme a protlačíme do misky přes kulatý kráječ na zeleninu (pokud nemáme, vajíčka nakrájíme na kostičky).
- Avokádo zbavíme slupky a pecky, nakrájíme na plátky (pokud je dostatečně měkké, půjdou snadno rozmačkat i větší kousky avokáda) a přihodíme do misky k vajíčkům.
- Přidáme máslo, pomazánku, hořčici, citronovou šťávu, sůl, pepř a koření dle chuti a následně vše pořádně promačkáme vidličkou, aby se to hezky spojilo. (Pro zjemnění můžeme rozmixovat, ale třeba já mám pomazánku raději s kousky.)
- Hotovou pomazánku vložíme do dózy a dáme do lednice ztuhnout. Postačí 2 hodinky. Avokádová pomazánka se dá jíst hned, ale po ztuhnutí je ještě lepší.
Krásně barevný talíř
Žlutou barvu na talíři máme. Teď je potřeba tomu dát ještě trošku šmrnc, ať se mohou chuťové pohárky a trávicí šťávy krásně nažhavit!
Něco červeného ti zajistí rajčátka nebo červená paprika. O něco zeleného se postará polníček, rukola, čerstvá petrželka, řeřicha nebo okurka. A pokud toužíš i po modré, můžeš si dát jako dezert třeba několik borůvek a k tomu pár něžných malin v růžové.
Bílkoviny navíc
Pomazánka s vejci a avokádem je výborná i s plátky uzeného lososa nebo šunkou bez cukru. Na chlebík s pomazánkou můžeš položit také kvalitní italskou šunku prosciutto crudo (nejslavnější je parmská šunka) nebo španělskou šunku jamón serrano.
Dobrou chuť!
Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.