Stále víc si začínám myslet, že to, co je prospěšné pro každého z nás v rámci stravování, z velké míry určuje naše krevní skupina, nebo třeba konstituce našeho těla. Vidím to na sobě i kolem sebe. Co vy a strava podle krevních skupin? Shodují se vhodné a nevhodné potraviny s tím, kdy se po jídle cítíte unavení a kdy plní energie?

Krevní skupiny
Jan Janský byl český sérolog, neurolog a psychiatr a byl to právě on, kdo v roce 1907 objevil čtyři základní krevní skupiny: 0, A, B a AB. A kdo by to byl řekl, že tyto krevní skupiny budou v budoucnu možným vodítkem ke správnému stravování.
Těžko říct, zda je tomu skutečně tak, že jsme schopni odhalit vhodné a nevhodné potraviny pro naše zažívání podle své krevní skupiny. Nicméně to může být zajímavou variantou úhlu pohledu, jak se podívat na svou stravu.
Minimálně mě to přimělo k zamyšlení.
V hloubi duše víme, co jíst
Na stravování z pohledu krevních skupin jsem narazila už dávno, jen jsem tomu ještě nepřikládala význam. Pak ale začaly problémy se zažíváním, Low FODMAP dieta při SIBO a já postupně začala vidět souvislosti. K mému překvapení to docela odpovídalo.
To, co stravování podle mé krevní skupiny řadí mezi vhodné, se mi skutečně dobře trávilo, a stravu, která byla naopak v červených barvách jsem buď nikdy nijak extra nevyhledávala, nebo mi bylo po konzumaci těchto potravin ve většině případů těžko.
My víme, co jíst, jen si možná ještě nenasloucháme.
Strava převzatá z dětství
Rozdíly ve stravování jsem pozorovala u rodiny a známých a sedí to. Co je však zvláštní, že mnoho lidí jde proti své přirozenosti a sami si jídlem často ubližují. Ani já jsem nebyla výjimkou.
Možná je to tím, že nám mnohé vzorce stravování byly vtloukávány od dětství, že tak by se to mělo. A tak to ze strachu podvědomě dodržujeme, i když to není ono. Mnozí jdou druhým extrémem a jedí úplně jinak, než tomu bylo v dětství. Ani to nemusí být dobře.
To potřebuji! Ne, nepotřebuješ
Někdy v nás určitá strava probudí závislost. Je totiž nesmírně lehké vypěstovat si závislost zejména na cukru nebo na pečivu. Je to přece tak dobré a jedí to všichni!
Ve společnosti se mnohdy cítíme divně, když nás jen napadne, že bychom si něco nedali, i když to jedí všichni. Že bychom přece byli jiní a poněkud divní. Pokud máme pocit, že něco nechceme, není potřeba to jíst. Obzvláště tehdy, když na nás zanedlouho po konzumaci takového jídla padne únava. V tom případě nám energii vzalo, nikoliv dodalo.
Skvělým tréninkem je odmítání všech ultrazpracovaných potravin, například brambůrků nebo sladkých jogurtů, které jsou plné cukru a nezdravých tuků. Žádná z krevních skupin, žádný člověk by totiž takové jídlo neměl jíst v zájmu vlastního zdraví.
Strava podle krevních skupin
Jaké jsou rozdíly ve stravování u jednotlivých krevních skupin?
Krevní skupina 0
To jsem já. Lovec a sběrač. Můj žaludek umí s lehkostí trávit maso a vše, co lze sbírat. Naopak problém mu dělá zejména mléko, mouka a luštěniny. To nám bere energii, pokud nemáme zažehnutý skutečně silný trávicí oheň, respektive dostatečně kyselé prostředí v žaludku. Já často zaplakala nad složitým trávením laktózy a lepku.
V minulosti jsem si myslela, že je mi po masu těžko a vesele jsem se ládovala mléčnými produkty, pečivem a cukrem. Dokonce jsem začala koketovat s vegetariánstvím a veganstvím, abych zhubla. No zkrátka v mém případě všechno špatně. Není divu, že jsem si zadělala na zažívací problémy. Moje tělo totiž potřebuje úplně něco jiného.
Vlastně děkuji bohu za to, že ke mě přišlo onemocnění SIBO a otevřelo mi oči.
Krevní skupina A
Jídelníček skupiny A se naopak skládá z většího množství zeleniny, obilovin a luštěnin. Áčka jsou zemědělci, kteří svou stravu přizpůsobili tomu, co dokázali vypěstovat.
Naopak maso se jim často tráví velmi těžko, způsobuje jim únavu a mohou z něj přibírat na váze, proto právě z řad A vznikají nejčastěji vegetariáni a vegani. To i proto, že i mléčné výrobky jsou na pováženou a často i jim způsobují těžkosti.
Krevní skupina B
Béčka jsou kočovníci, v dnešní době bychom je mohli nazvat nomády. Ti mohou konzumovat cokoli se jim namane. Při kočování se totiž museli neustále přizpůsobovat místům a potravinám, kde zrovna byli.
Nejčastěji právě béčkaři jsou ti, kteří mají tendence lidem kolem sebe říkat: má se jíst všechno. V JEJICH PŘÍPADĚ je to pravda. Dokáží spořádat bez problému opravdu všechno. Mléko a mléčné výrobky však spíše pomálu.
Ono mléčné produkty nejsou přirozenou potravinou pro nikoho dospělého kromě mláďat, proto se dříve či později objevují problémy s jeho trávením. Jako děti toho samozřejmě zvládneme a vydržíme více, přibývající věk vše ukáže naplno.
Krevní skupina AB
Tato krevní skupina je kombinací skupin A a B. Nesvědčí jim příliš červené maso a obecně maso je pro ně vhodné spíše z menších zvířat. Mořské plody jsou ok.
Jelikož se jedná o kombinaci dvou skupin, zejména tito lidé by se měli naučit poslouchat své tělo. To proto, že u nich nepřevažuje žádná skupina potravin. Měli by vypozorovat, co jim nesvědčí – po čem mají málo energie a co je naopak energií nabíjí.
Strava pro krevní skupinu 0
Dám vám příklady potravin, která jsem načerpala z různých zdrojů a vyzkoušela sama na sobě v praxi. Ne všechno sedí, ale musím říct, že velká většina ano. Nedá se toho držet úplně striktně, ale je to fajn inspirace a způsob, jak odhalit, proč je nám těžko.
Tyto potraviny platí pro zdravé jedince, kteří neřeší dietu ani žádné zdravotní omezení.
Ano – co jíst – vhodné potraviny
- Maso: téměř všechno, zejména hovězí, skopové, jehněčí, telecí, zvěřina, vnitřnosti, sardinky a ryby chladných moří (losos, pstruh, treska)
- Mléčné výrobky: žádné nejsou vhodné
- Mouky a cereálie: chléb z naklíčených zrn
- Zelenina a luštěniny: hlávkový salát, špenát, červená řepa, červená paprika, dýně, červená cibule, batáty, fazole adzuki, petržel, mořské řasy
- Ovoce: tmavočervené, modré a červenofialové, zejména borůvky, maliny, červené hroznové víno, švestky, blumy, třešně
- Ořechy a semínka: dýňová semínka a vlašské ořechy
- Další potraviny: olivový olej
- Nápoje: čistá voda, máta peprná, pampeliška, šípek, bylinné čaje
Ne – co nejíst – nevhodné potraviny
- Maso: vepřové, husí, slanina, šunka, kaviár, škeble, ústřice, měkkýši, kalamari, chobotnice, uzený losos
- Mléčné výrobky: mléko, jogurty, tvaroh, eidam, tavené sýry, pudink, camembert, niva, ricotta, zmrzlina, mozarella
- Mouky a cereálie: kukuřičné kaše a vločky, pšeničná mouka, ovesná mouka, kukuřičné škroby a mouky, bulgur, kuskus
- Zelenina a luštěniny: brambory, houby a žampiony, kukuřice, květák, černé olivy, růžičková kapusta, fazole bílé a červené, klasická čočka, avokádo, lilek
- Ovoce: jahody, kokos, mandarinky, ostružiny, pomeranč, rebarbora, hrušky
- Ořechy a semínka: arašídy, kešu, mák, para ořechy, pekanové ořechy, pistácie (příliš tučné, případně konzumovat jen v malinkém množství)
- Další potraviny: bílý cukr, kečup, slunečnicový olej, řepkový olej, sezamový olej
- Nápoje: černý čaj, káva, limonády a sladké nápoje, jablečný džus nebo mošt, pomerančová šťáva, aloe, alkohol
Neutrální strava
- Maso: kachní, králičí, krůtí, kuřecí, tuňák
- Mléčné výrobky: máslo, kozí a ovčí sýr
- Mouky a cereálie: pohanka, jáhly, špalda, žito, quinoa, bílá rýže a rýže basmati
- Zelenina a luštěniny: hrách, fazolové lusky, cizrna, celer, cuketa, hlíva ústřičná, houby portobello, chřest, mrkev, kopr, ředkvička, okurka, zelené olivy, zelená paprika, žlutá paprika, rajče, řeřicha, zázvor, ledový salát
- Ovoce: ananas, banány, broskve, brusinky, citrony, datle, grapefruit, hroznové víno zelené, červená jablka, mango, meruňky, nektarinky, papája, rybíz, kiwi, limetka
- Ořechy a semínka: lískové ořechy, mandle, piniové ořechy, sezamová semínka, slunečnicová semínka
- Další potraviny: vejce, hořčice, džemy, majonézy, ocet, nakládané potraviny
- Nápoje: zelený čaj, řebříček, šalvěj, heřmánek, červené a bílé víno, pivo
Hubnutí u krevní skupiny 0
Je možné výrazně zhubnout bez diety, aniž bychom pohli zadkem? Ano. Stačilo mi vysadit mléko a omezit lepek a rázem jsem přirozeně zhubla a přestala být nafouklá.
Nejvíce mi samozřejmě pomohlo přestat konzumovat rafinovaný cukr. Ten ale škodí všem krevním skupinám bez výjimky. Je to něco, co naše tělo nepotřebuje a nechce.
Tělo to ví dobře
Mořské plody mi nikdy nechutnaly a nelákaly mě ani svým vzhledem ani chutí. Stejně tak mi z nějakého důvodu smrdí vepřové maso, pokud není opravdu dobře připravené.
Kukuřičné placky nebo kuskus jsem nikdy nevyhledávala a brambory mi přijdou jen jako výplňková potravina. Jako malá jsem jich ale jedla hodně po vzoru rodičů a v té době to také byla hlavní dostupná potravina.
Dlouhou dobu jsem ve velkém konzumovala mléko, protože bylo v supermarketech téměř ve všem. Zprvu mi nedělalo takový problém při trávení, ale svou nespokojenost mi tělo dávalo sežrat nehezkou pletí, kterou jsem dlouhé roky ignorovala a dále se ládovala.
A toto vše je v zakázaných potravinách pro skupinu 0.
Výjimku u mě tvoří avokádo, mák, para ořechy, pekanové ořechy, kokos, mandarinky. Mám je ráda a zatím nevidím důvod, proč bych je měla vyřadit. Někdy prostě tělo potřebuje látku v nich obsaženou a tak mu to dopřeju. Ale samozřejmě všeho s mírou.
Všeho moc škodí
Vlastně je docela na škodu, že se už skoro ve všech zemích i kontinentech dá sehnat úplně všechno. Že se v České republice najíte víceméně stejně jako ve Španělsku, protože jsou všude italské, thajské nebo mexické restaurace.
I přes zimu si člověk koupí veškeré ovoce a zeleninu. A podle mě na to úplně nejsme stavění. Mít všeho pořád dostatek. Je pak lehké přestat poslouchat potřeby svého těla a skoro zapomenout, co je to hlad. Je důležité nepodléhat módním trendům nebo názorům druhých. Naše tělo přesně ví, co potřebuje a co mu dělá dobře.
Užitečné odkazy o stravování všech krevních skupin
Další přístupy k jídlu
Stravování podle krevních skupin je jen jednou z možností, jak pro sebe lépe poznat vhodné jídlo. Existují další pojetí napříč světem.
Ajurvédské dóši
Vhodný jídelníček si můžete vyzkoušet také podle Ajurvédského rozdělení lidí na tři dóši (tělesné a mentální typy): Kapha, Pitta a Váta.
Já jsem Váta. Pro mé trávení není dobré (což se mi potvrdilo při SIBO) studená/syrová zelenina kromě listové a naopak bych měla jíst teplé polévky, teplé kaše s cereáliemi, vařenou zeleninu a ořechy. I podle tohoto rozlišení dokážu lépe strávit maso než luštěniny.
Samozřejmě, že to také nelze brát doslova. Ale většina informací skutečně odpovídá.
Pět elementů
Zajímavou teorií o stravování je také stravování podle pěti elementů dle tradiční čínské medicíny, která potraviny kategorizuje do pěti skupin podle elementů: kov, dřevo, oheň, země a voda. V každém jídle bychom měli sníst jednu potravinu z každého elementu. Takovouto vyváženou stravou se údajně organismus dostane znovu do harmonie.
Výživa pránou
Anebo se na jídlo můžete vykašlat a nejíst nic jako například bretariáni Henri Monfort nebo Eva Hajduková, která už údajně také několik let žije pouze na práně. Je to zajímavé, pokud je na tom něco pravdy, ale já si budu dobré jídlo ráda ještě dál užívat.
Stravování podle krevních skupin a dalších přístupů berte jako inspiraci k zamyšlení. Třeba vám něco z toho ukáže, v čem by mohl být konkrétně u vás problém. V každém případě poslouchejte především své tělo, to je ten nejlepší rádce. Pokud ho ale ještě dostatečně neslyšíte, právě různé přístupy vám mohou pomoci vydat se ve stravování správným směrem. Vytáhněte to nejlepší pro sebe.