Menu Zavřeno

SIBO – když jsou laktóza, cukr a lepek tví nepřátelé

Jako první tě nejspíš napadne: „A co teda jíš?“ Dlouho jsem to nevěděla a byly to sakra těžké časy. Pořád jsou. Naštěstí mě úplná náhoda přivedla k řešení a já nemůžu být vděčnější. A protože vím, jak na prd tohle SIBO je, a protože tím začíná trpět stále víc lidí, rozhodla jsem se, že se podělím o své zkušenosti a cestu za uzdravením. Je to totiž úleva – VĚDĚT.

Jednou tě píchne tam, podruhé zatlačí jinde. „Asi jsem něco blbého snědla,“ řekneš si. Ale ono to takhle jde den za dnem, někdy týden za týdnem. A neběžíš hned na záchod. Cítíš se nafoukle, unaveně a někdy se bojíš odskočit si, protože to občas nepříjemně řeže. Hlavní potíž je v tom, že příznaky SIBO bývají velmi individuální. O to těžší je SIBO poznat.

Jsem hypochondr?

Nepříjemné projevy se mě držely už nějaký ten pátek a já nebyla schopná rozklíčovat, co za tím stojí. I když jsem si každý den poctivě zapisovala, co jím a jak mi je, nenacházela jsem žádné společné vodítko. Někdy mi přišlo, že mi nevadí nic. Někdy že všechno. Cítila jsem se jako hypochondr, který je pořád unavený, pomalý, bez energie a nemá na nic náladu.

Omezovala jsem mléčné produkty, vynechávala maso, jednu dobu si dokonce myslela, že jsem překyselená, a tak pořád dokola. Vždycky jsem doufala, že to přejde. Na chvíli. Na pár dnů. A taky že přešlo. Proto jsem to sváděla na větší množství snědeného jídla nebo sladkostí.

Cítí se stejně blbě jako já!

Děkuji! Koncem roku 2022 jsem se seznámila s kamarádkou Laurou, která se spolu se svým manželem přistěhovala do Evropy z Argentiny. Jednoho večera jsme u nás hráli deskovky, povídali si a ona mi začala vyprávět, jak je jí těžko po laktóze a cukru.

Ihned se mi rozsvítily kontrolky. Vždyť to mám stejně!

Při dalším popisu pak pořád opakovala nějaké divné slovo „sibo“ a já neměla nejmenší tušení, co to povídá. Až pan Google mi prozradil, že je to jakési onemocnění, které se zjišťuje podivným dechovým testem pod anglickým označením Airtest. 

Co je SIBO, jsem slyšela poprvé v životě, ale řekla si, že to prubnu. Ve Španělsku. V Česku totiž na mě všichni lékaři koukali jako na blázna a vůbec nevěděli, o čem mluvím. Připadala jsem si tam jako sto let za opicema, a tak jsem se vydala do španělské laboratoře a nechala si udělat Airtest v Andalusii. No a světe div se, výsledek byl pozitivní.

Po x měsících jsem měla konečně v ruce nějakou informaci o tom, co mi je. Jupí! Jenže co teď s tím? Doktoři v Česku nepřipadají v úvahu. A tak začalo pátrání po mém zachránci.

SIBO je zkratka pro small intestine bacterial overgrowth neboli bakteriální přerůstání tenkého střeva dvěma druhy bakterií. O tom, co ho způsobuje, jaké má příznaky, jak se léčí nebo jak se otestovat popíšu v dalších článcích. Povídat se o tom totiž dá dlouhé hodiny.

Kdo mi pomůže?

To, že jsem si nechala udělat test ve Španělsku ještě neznamená, že bych tam chtěla řešit i střeva. Stravování v jižanských státech je přece jenom jinačí než u nás v Čechách a zas tak perfektně španělsky neumím, natož doktorskou hantýrkou.

Začala jsem tedy opět googlit a tajně doufala, že se přece jen v Česku najde někdo, kdo ví, co je SIBO a ještě lépe, umí ho i vyléčit. A víš co? Našla jsem JEDINOU certifikovanou SIBO specialistku v celé ČR. Ale našla! Už mě totiž děsila představa, že budu muset přežívat jen o vodě a vzduchu. Hned jsem Karolíně napsala a domluvila si konzultaci.

SIBO | Slovotvorka

V češtině o SIBO žádné informace nejsou, a tak to zkouším po anglicku. Tahle kniha mě jako jediná zaujala na Amazonu, a tak se jí teď snažím postupně přelouskat.

Ani se tomu nedivím

Nebudu se tady obhajovat ani mlžit. Jedla jsem jako prase. Dortíčky, buchtičky, pizzy, tuny pečiva, mekáč nebo jogurty s hromadou ovoce. Hodně jsem přibrala a pak zase zhubla. Málo cvičila a stresovala se. A navíc se na doporučení „chytrých“ článků dopovala probiotiky ve snaze ulehčit svému zažívání. Jenže já bláhová naopak jen přilévala olej do ohně.

Problém je, že se na internetu denně vygeneruje obrovské množství marketingových článků a upřímně jen málo z nich chce skutečně pomoct. Především jde o to prodat. Jako copywriter to moc dobře vím a k článkům jsem skeptická. Nicméně, když je ti blbě a doktoři nic neví, tak prostě hledáš informace. A všude vycházela nejlépe probiotika, u nichž jsem ale až později zjistila, že jako jedny z mála farmak neprocházejí žádným schvalovacím procesem či kontrolou. Takže nejenže do střev k už tak přemnoženým bakteriím přidáváš další k uhnízdění v tenkém střevě, ale navíc vlastně vůbec nevíš, co přesně pojídáš.

Krušné začátky

Na začátku jsem měla pouze papír, že jsem SIBO pozitivní, a nějaké základní informace od Laury, která nastupovala léčbu. Od své nutriční specialistky mi přeposlala svůj velmi striktní FODMAP jídelníček a já jej začala dodržovat. Nic jiného jsem totiž v ruce zatím neměla.

Low FODMAP dieta

Tehdy jsem poprvé zaslechla pojem Low FODMAP dieta a na anglických a španělských webových stránkách začala studovat, cože to vlastně je. Z výsledků vyhledávání vyplynulo, že se jedná o eliminační dietu ke zmírnění obtíží při syndromu dráždivého tračníku a identifikování konkrétních spouštěčů střevních potíží, kterou lze částečně aplikovat i při SIBO pro přirozené vymýcení alespoň části nadbytečného bakteriálního osazenstva.

Pryč s fujtajblíky

Nebylo na co čekat. A tak laktóza, cukr, lepek a všechny průmyslově zpracované potraviny zmizely z mého jídelníčku. Nyní je to už půl roku, co je nejím. Tedy s výjimkou lepku, který mi v malém množství tolik nevadí.

Při SIBO je nezbytné pečlivé zkoumání každé etikety (no sugar, no gluten, no lactosa). 

Díky čtení složení potravin jsme s manželem postupně s hrůzou spatřovali, jaké hnusy nám servírují supermarkety. Cukr a laktóza jsou snad ve všem. I v šunce. A čerstvé věci, aby člověk pohledal. Asi největší šok pro mě byl, že cukr obsahují snad i všechny léky.

Drží se mnou basu

Nutno poznamenat, že manžel se solidárně pustil do diety se mnou a to i proto, abychom denně nemuseli připravovat několik různých pokrmů a mohli jíst společně. Děkuji! Velký dík patří také kamarádům a známým, kteří pochopili, že si nedělám prdel.

Ani si totiž nedovedeš představit, jak je nepříjemné koukat na někoho, kdo jí zmrzlinu, zákusek nebo pizzu, když máš v těle miliardy bakterií lačných po cukru. Chce se mi brečet a začnu slinit jako hladový pes sotva nějaké zakázané jídlo uvidím nebo ucítím. Prostě peklo.

Restaurace jako tabu

Společenský život je obecně spojený s návštěvou restaurací a barů. Jenže když si můžeš dát jen vodu s citronem a kolem to voní jídlem, není to místo, kde bys chtěl trávit čas.

Po konzultaci s Karolínou navíc přibylo další omezení – jedení jen třikrát denně s rozestupem čtyř až pěti hodin. Takže žádné svačinky a zobání mezi hlavními jídly, kdy se mi zachce, ale jasně daný časový režim snídaně, oběda a večeře. Jako má naše Emilka.

Nejtěžší bylo zvyknout si na nový systém a ignorovat všechny ty, kteří mě mají/měli za exota. Co si budem, nejjednodušší je stýkat se s těmi, kteří mají také SIBO. Hola Laura!

SIBO léčba

Jak výlečit SIBO? To vám přesně řekne terapeutka specializující se na SIBO. Mé rady můžete brát spíše jen jako inspiraci. Konkrétní postup léčby je ale velmi individuální a závisí na mnoha faktorech. Já jsem navíc na začátku, takže teprve doufám, že to vůbec výlečit jde. A přesně o tom tady budu psát. O mizejících bakteriích, jídlech a správných návycích.

Co ale můžu potvrdit je, že skvěle fungují bylinky. To už se mi potvrdilo mnohokrát. A tedy ani terapie SIBO není výjimkou. Vedle toho podporuju pomocí doplňků stravy funkci žaludku, vybíjím přemnožené bakterie přírodními antibiotiky a zobu hromadu tabletek jako důchodce. Podle všeho to zatím vypadá, že změna stravy, způsobu života a nastavení mysli funguje.

Zkrátka a dobře makám na zlepšení všech stránek svého života. Jde to totiž ruku v ruce. Všechno je v hlavě. A v jídle. Ono něco na tom bude – jste to, co jíte.

Laura se vydala cestou klasických antibiotik a já cestou přírodních antibiotik s posilováním funkce žaludku. Určitě to bude po nějaké době zajímavé srovnání toho, jak probíhala léčba (ČR vs ES; funkční medicína vs klasická medicína) a které z nás bylo rychleji a trvaleji lépe.

SIBO má i svá pozitiva

SIBO je problém, ale každý problém se objeví obvykle proto, aby nám do života přinesl nové možnosti a nové vhledy na to, co zlepšit. Snaží se nás vrátit zpět na správnou cestu.

Mohu jen souhlasit. Zápasení se stravováním mi otevřelo oči na tisíc způsobů a ukázalo mi, jak každý den fungovat lépe a efektivněji.

Přiliv energie a mizející kila

Pouhý týden nám stačil k tomu, abychom s Vaškem jen po omezení pečiva a vynechání sladkých jídel shodili 4 kila (v průběhu dalších týdnů pak ještě další dvě)! A žádný jojo efekt se nekonal. Stále nejíme lepek ani cukr, nebo jen minimálně, a stále si držíme novou váhu.

Nové tělo

Neskutečně se mi vyrýsovalo břicho a celá postava, aniž bych pohla prstem. Tak zavodněná a nafouklá jsem byla! Musím přiznat, že to byl příjemný bonus. Na druhou stranu hrudník je jako mávnutím FODMAP proutku téměř rovná přistávací plošina. To je ta smutná část.

Nový elán

Paradoxně mě ale nejvíce překvapilo, že jsem se po vysazení cukru, který všichni papáme jako dobíječ energie, cítila skvěle. Lépe se mi spalo, rychleji mi to myslelo a snad nikdy v životě jsem neměla tolik energie. Jako by odešla mozková mlha, která mě brzdila, a někdo mi vlil do žil kouzelný lektvar od Asterixe a Obelixe. Najednou ze mě byla akční Superwoman, jejíž tělo se mohlo po letech špatného stravování zhluboka nadechnout.

Změna je život

Doslova. Já jako vysoce nesystematický člověk teď musím mít ve všem řád a jíst ve stejnou dobu. Nemůžu pracovat dlouho do noci a po každém jídle si musím alespoň na 15 minut odpočinout a ne se hned někam hnát. Podle specialistky Karolíny i chytrých knížek, je to prý více o způsobu života, než o tom, co vlastně konzumujeme. A o to těžší to je.

Při jídle se víc soustředím na každé sousto a víc si vybírám, co do svého žaludku pošlu. Už nejednám nahodile a bezmyšlenkovitě. Řídím se užitečnými tipy, které jsem posbírala z knih, konzultací a vlastních zkušeností. A zatím to funguje!

Pro pobavení: Můj manžel má asi šestý smysl pro to, jak mi ubližovat – milé zjištění po dvou letech od svatby. Pokaždé když totiž přišel s nějakým novým menu nebo přísadou do jídla, sáhl přesně po tom nejhorším, co nesmím, a z čeho je mi špatně. Že by mě chtěl otrávit? Že by si už konečně chtěl dát zmrzlinu bez výčitek a zbavit se mě? Snad ne. A ba naopak v tom vidím další příležitost! SIBO se mi díky tomu stalo skvělým učitelem i v kuchyni. Začala jsem péct domácí chleba a paradoxně teď trávím v kuchyni více času a ještě ráda, protože mám každý pokrm více pod kontrolou. Neuvěřitelné!

Máš taky SIBO?

To, že u tebe probíhá bakteriální přerůstání v tenkém střevě poznáš nejčastěji tak, že je ti těžko jak po konzumaci mléčných výrobků, tak cukrů – zejména rafinovaných a v některém ovoci. Pokud se k tomu přidá také intolerance na lepek (který obecně špatně tráví i zdravá a funkční střeva), pravděpodobně by stálo za to, nechat si udělat Airtest na SIBO.

Dělá ti problém nějaká potravina, nebo patříš mezi šťastlivce, kteří mohou jíst vše?

2 Comments

  1. Slovotvorka

    Jojo. Ceny testů jsou docela dost vysoké. Paradoxně je to ale levnější ve španělské laboratoři než v Česku nebo jinde v zahraničí, tedy z toho mála, co zatím vím. O Airtestu se pak ještě více rozepíšu ve speciálním článku. 🙂 Nicméně mi osobně cukr vadil mnoho let a až později se k tomu přidala laktóza a fruktóza, částečně asi i ten lepek. Ono je to fakt těžké rozklíčovat. Proto jsem tak dlouho nic nevěděla. :-/

  2. Eliška

    Kdyby ten test nebyl u nás tak drahý, tak bych na něj taky šla. Jinak cukr mi dělá paseku dlouhodobě, ale u laktózy a lepku jsem nic nezpozorovala. Tak kdo ví 🤔

Komentáře nejsou povoleny.