Měkké medové perníčky, kakaová srdíčka s hřebíčkem, linecké s malinovou marmeládou, rumové kuličky v kokosu a princezky. Příprava je jednoduchá, vypadají krásně a chutnají ještě lépe. Vyzkoušejte.
Měkké medové perníčky
Těsto:
1/4 kg mletého třtinového cukru
2 lžíce medu
2 velká vejce
50 g másla
1 lžička sody
1/2 vanilkového cukru
2 lžičky směsi perníkového koření
1/2 kg hladké mouky (možno i více)
nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu
žloutek na pomazání
Poleva:
citronová šťáva
bílek
150 g moučkového cukru
- Smícháme do hladka třtinový cukr, med, vejce a máslo.
- Přidáme sodu, vanilkový cukr, koření a mouku.
- Těsto necháme cca 2 hodiny odležet v chladu.
- Nejméně 2 hodiny před pečením vyndáme těsto z lednice, aby změklo.
- Před rozválením a vykrajováním těsto pořádně prohněteme, aby bylo krásně hladké.
- Těsto vyválíme na cca 0,5 cm.
- Pečeme na plechu s pečicím papírem na 170 °C cca 8 minut.
- Horké perníčky můžeme pomazat žloutkem smíchaným s trochou vody, aby byly pěkně lesklé.
- Po zchladnutí perníčky ozdobíme polevou ze směsi citronové šťávy, cukru a bílku.
Kakaová srdíčka s hřebíčkem
Těsto:
500 g hladké mouky
240 g mletého třtinového cukru
270 g másla
7 lžic kakaa
1 vejce
trocha skořice
20–25 rozdrcených hřebíčků
Krém z vaječňáku:
170 g pomazánkového másla
2 lžíce mletého třtinového cukru
5 lžic vaječného likéru
80 g másla
Krém s pistáciemi:
120 g pomazánkového másla / mascarpone
120 g másla
2 lžíce moučkového cukru
120 g pistácií
salko / bílá čokoláda s pudinkem
trocha rumu
- Vyšleháme vejce s cukrem.
- Zapracujeme rozměklé máslo.
- Přidáme mouku, kakao, skořici a hřebíčky.
- Rozválíme na tenčí plátky a vykrojíme srdíčka (spodní plné, vrchní s otvorem).
- Dáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 170 °C cca 8 minut.
- Z pomazánkového másla, cukru a vaječného likéru ušleháme krém.
- Po vychladnutí spojíme plná srdíčka a srdíčka s otvorem krémem.
- Necháme ztuhnout v chladu.
P.S. Náš původní domácí recept je bez krému. Z kakaového těsta se pouze přes mlýnek vytváří tyčinky (na těsto použít pouze 250 g másla). Pracovně tomuto cukroví říkáme „hovínka“.
Linecké s malinovou marmeládou
600 g hladké mouky
2 vejce
370 g másla
1 vanilkový cukr
160 g mletého třtinového cukru
malinová marmeláda
- Vyšleháme vejce s cukrem.
- Zapracujeme rozměklé máslo.
- Přidáme mouku a vanilkový cukr.
- Rozválíme na tenčí plátky a vykrojíme srdíčka (spodní plné, vrchní s otvorem).
- Dáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 170 °C cca 8 minut.
- Po vychladnutí spojíme plná srdíčka a srdíčka s otvorem malinovou marmeládou.
- Necháme ztuhnout v chladu.
Rumové kuličky v kokosu
300 g mletého třtinového cukr
1 vejce
50 g kakaa
3 „panáky“ rumu
1/4 kg nadrobno nakrájených piškotů
1/4 kg rozpuštěného másla
strouhaný kokos
- Vše (kromě kokosu) smícháme dohromady a necháme ztuhnout v lednici (nejlépe do druhého dne).
- Z těsta uděláme kuličky a obalíme v kokosu.
- Necháme ztuhnout v chladu.
Princezky
400 g másla
640 g hladké mouky
320 g třtinového cukru
320 g loupaných mandlí
trocha skořice
čokoláda
Krém:
120 g třtinového cukru
120 g ořechů
120 g másla
250 g pomazánkového másla
- Nasekáme mandle a vyšleháme máslo s cukrem.
- Následně všechny ingredience k těstu smícháme dohromady.
- Vykrojíme, dáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 170 °C cca 8 minut.
- Upečené namažeme krémem z najemno nasekaných ořechů, namočíme v čokoládě a ozdobíme půlkou mandle.
Levné (šlehačkové) cukroví
250 g hladké mouky
125 g másla
125 ml šlehačky
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem a luskem vanilky (pár dnů nechat odležet v krabičce, ať cukr natáhne vůni)
- Vše smícháme dohromady a necháme ztuhnout v lednici (nejlépe do druhého dne).
- Vykrojíme, dáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 170 °C cca 8 minut.
- Upečené, ještě horké (pozor, hodně křehké), obalujeme v moučkovém cukru.
Veselé Vánoce a dobrou chuť! :-*