Menu Zavřeno

4 recepty na vánoční cukroví, bez nichž si nedovedu představit Vánoce

Měkké medové perníčky, kakaová srdíčka s hřebíčkem, linecké s malinovou marmeládou a rumové kuličky v kokosu. Příprava je jednoduchá, vypadají krásně a chutnají ještě lépe. Vyzkoušejte.

Vánoční stromeček ilustrace

Měkké medové perníčky

Těsto:

1/4 kg mletého třtinového cukru
2 lžíce medu
2 velká vejce
50 g másla
1 lžička sody
1/2 vanilkového cukru
2 lžičky směsi perníkového koření
1/2 kg hladké mouky (možno i více)

žloutek na pomazání

Poleva:

citronová šťáva
bílek
150 g mletého třtinového cukru

  1. Smícháme do hladka třtinový cukr, med, vejce a máslo.
  2. Přidáme sodu, vanilkový cukr, koření a mouku.
  3. Těsto necháme cca 2 hodiny odležet v chladu.
  4. Nejméně 2 hodiny před pečením vyndáme těsto z lednice, aby změklo.
  5. Před rozválením a vykrajováním těsto pořádně prohněteme, aby bylo krásně hladké.
  6. Těsto vyválíme na cca 0,5 cm.
  7. Pečeme na plechu s pečicím papírem na 170 °C cca 8 minut.
  8. Horké perníčky můžeme pomazat žloutkem smíchaným s trochou vody, aby byly pěkně lesklé.
  9. Po zchladnutí perníčky ozdobíme polevou ze směsi citronové šťávy, cukru a bílku.

Kakaová srdíčka s hřebíčkem

Těsto:

500 g hladké mouky
240 g mletého třtinového cukru
250 g másla
7 lžic kakaa
1 vejce
trocha skořice
20–25 rozdrcených hřebíčků

Krém:

250 g pomazánkového másla
2 lžíce mletého třtinového cukru
5 lžic vaječného likéru

  1. Vyšleháme vejce s cukrem.
  2. Zapracujeme rozměklé máslo.
  3. Přidáme mouku, kakao, skořici a hřebíčky.
  4. Rozválíme na tenčí plátky a vykrojíme srdíčka (spodní plné, vrchní s otvorem).
  5. Dáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 170 °C cca 8 minut.
  6. Z pomazánkového másla, cukru a vaječného likéru ušleháme krém.
  7. Po vychladnutí spojíme plná srdíčka a srdíčka s otvorem krémem.
  8. Necháme ztuhnout v chladu.

Linecké s malinovou marmeládou

600 g hladké mouky
2 vejce
400 g másla
1 vanilkový cukr
160 g mletého třtinového cukru
malinová marmeláda

  1. Vyšleháme vejce s cukrem.
  2. Zapracujeme rozměklé máslo.
  3. Přidáme mouku a vanilkový cukr.
  4. Rozválíme na tenčí plátky a vykrojíme srdíčka (spodní plné, vrchní s otvorem).
  5. Dáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 170 °C cca 8 minut.
  6. Po vychladnutí spojíme plná srdíčka a srdíčka s otvorem malinovou marmeládou.
  7. Necháme ztuhnout v chladu.

Rumové kuličky v kokosu

300 g mletého třtinového cukr
1 vejce
50 g kakaa
3 „panáky“ rumu
1/4 kg nadrobno nakrájených piškotů
1/4 kg rozpuštěného másla

strouhaný kokos

  1. Vše (kromě kokosu) smícháme dohromady a necháme ztuhnout v lednici (nejlépe do druhého dne).
  2. Z těsta uděláme kuličky a obalíme v kokosu.
  3. Necháme ztuhnout v chladu.

Veselé Vánoce a dobrou chuť! :-*

Co si o tom myslíš? Napiš mi, jak se ti článek líbí.