Menu Zavřeno

TOP recepty z mé sbírky – hlavní chody a dezerty na 17 dní

Právě teď vám ukážu mé nejoblíbenější recepty, podle kterých můžete navařit a napéct dobroty na více než 17 dní, a k tomu přidám tipy, kde najít další chutné obědy a dezerty. Tak vzhůru do vaření! Ale nebojte, tak kruté jako na obrázku to nebude.

Ilustrace lilek vaří

 

Když mi taťka před rokem ukázal omšelý školní zápisník od babičky z roku 1945, překvapilo mě, že něco takového ještě vůbec máme. Jsem za to ale ráda. Bylo zvláštní listovat sešitem z výuky vaření od malé holky popsaným před tolika lety. A právě tady mě zaujalo členění receptů na každý den: polévka, hlavní chod a moučník – jak praktické!

Proto jsem se rozhodla, že si po vzoru zápisníku usnadním život a všechny své oblíbené recepty sepíšu na jedno místo. Díky tomu mám pro sebe i pro vás 17 hlavních chodů a 17 dezertů na 17 dní (polévku lze vynechat, ale zákusek prostě musí být). Na konci článku vám dám navíc nahlédnout do sešitu mé babičky! Tak vzhůru do toho a dobrou chuť.

Jak to mám s vařením?

Přiznám se vám. Já prostě nejsem takový kuchaříček jako můj Vašek. Příliš neexperimentuju, vařím zásadně podle receptů a příprava jídel pro mě (alespoň zatím) nepředstavuje relaxaci, ale spíše stres vyvolávající nepříjemné pocity: kdy už to peklo sakra skončí.

Avšak v době pandemie jsem začala více vařit i péct a (světe div se) místy mě to docela baví. A aby to pro mě byla ještě větší pohoda, mám tady všechny výborné (a jednoduché) recepty nasbírané v průběhu několika let hezky „pokupě”. Už nebudu muset dlouze přemýšlet a hledat, co připravím. A když budu hodně líná, pojedu prostě den za dnem. Taková úleva!

Pokud jste podobné nátury jako já, možná vám tenhle seznam x-krát vyzkoušených receptů přijde taky vhod.

Fotky jídel? Tak ty nejsou, ledaže…

Nejsem food blogerka a asi ani nikdy nebudu. Fotit jídlo mě nebaví, a to především proto, že ho mnohem raději sním ještě teplé a vyfotit ho jednoduše nestihnu. A že bych mohla vyfotit alespoň dezerty? No to je ještě těžší. Přece je nenechám čekat!

U receptů proto nenajdete fotografie perfektně naaranžovaného pokrmu, jak by měl ve výsledku vypadat, a nečeká vás tedy ani smutek z toho, že vám to tak hezky nevyšlo. A o to více bude toto vaření vzrušující!

Ovšem nikdy neříkej nikdy! Třeba se někdy překonám a nějakou fotografii zde doplním.

Anebo mě napadá ještě jedna varianta – pokud některé z níže uvedených jídel připravíte, pošlete mi jeho fotku ► mail@odsylvie.cz. Ráda ji tady uveřejním jako inspiraci i s vaším jménem, ať se ví, kdo za tou dobrotou stojí. Ovšem jen v případě, když usoudím, že se mi při pohledu na fotografii sbíhají sliny.

A pokud máte účet na Instagramu, pochlubte se tam, a když mě označíte, přesdílím váš výtvor k sobě na profil @slovotvorka.

Recepty nejsou 100% veganské. Používám rostlinné mléko (zejména kokosové nebo mandlové), třtinový cukr a z masa jím kuřecí, krůtí a ryby (vepřové a hovězí maso se dlouho a špatně tráví, takže jsem je z jídelníčku vyřadila). Peču pouze z hladké mouky, jelikož ve Španělsku polohrubá ani hrubá není.

Až zase objevím další zajímavý recept, vyzkouším ho a bude to lahoda, přidám ho sem (anebo do nového článku na blogu).

1. den: Kuřecí kapsa z listového těsta a kokosky s hořkou čokoládovou polevou

Kuřecí kapsa z listového těsta s žampiony a strouhaným sýrem


Ingredience

0,3–0,5 kg žampionů
1–2 kuřecí prsíčka (víc určitě ne)
listové těsto (rozdělit na dvě stejné části, kdy jedna bude tvořit spodní část kapsy a druhá vrchní)
dvě menší cibule, nebo jedna velká
olej
kostka sýra na strouhání (nebo dvě balení strouhaného)
sůl
pepř
oregano
kmín
sezamová semínka
kečup
1 vejce


Počet porcí

4 velké porce (pro menší jedlíky lze rozdělit na 6 porcí)


V čem obvykle peču

hluboký plech 38 × 26 cm (z Lidlu)
dvě hlubší pánve nebo hrnce pro urychlení práce (nebo vše můžete postupně připravovat na jedné pánvi)


Postup

  1. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, a až zesklovatí, přidáme na plátky nakrájené žampiony a vše smícháme a osmažíme.
  2. Na druhé pánvi na oleji zprudka osmažíme osolené a opepřené kuřecí maso nakrájené na kostičky. V obou případech počkáme, až se vypaří všechna voda, aby ji listové těsto nenasálo a nerozmočilo se. Necháme chvilku vychladnout.
  3. Poté rozválíme listová těsta a jedno dáme na pečicí papír na plech, pomažeme kečupem a posypeme oreganem. Na to rozmístíme promíchanou směs kuřecích kostiček, žampionů a cibule, posypeme nastrouhaným sýrem a přikryjeme druhým těstem.
  4. Kraje obou těst spojíme tak, aby směs nevypadla a potřeme rozmíchaným vejcem. Nakonec posypeme kmínem, sezamovým semínkem a lehce propícháme těsto vidličkou na několika místech, aby se uvnitř nedržela vlhkost a měla kudy odejít.
  5. Kuřecí kapsu pečeme na 200 °C a po 10 minutách snížíme na 150–170 °C. Necháme péct tak dlouho, až je vrchní listové těsto hezky dozlatova. Celková doba pečení je přibližně 30 minut.

 

Kokosky z pudinku a rostlinného mléka polité hořkou čokoládou


Ingredience

1 sáček vanilkového pudinku
cca 250 g strouhaného kokosu (125 g do pudinku, 125 g na obalení)
0,5 l rostlinného mléka (nejlépe kokosové nebo mandlové)
2 lžičky třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 hořká čokoláda


Postup

  1. Pudink uvařte podle receptu na sáčku, nebo podle mě (takto mi to vyhovuje více): do rendlíku nalijeme rostlinné mléko, nasypeme cukr i obsah sáčku s pudinkem. Vše zamícháme a teprve pak zapneme plotýnku. Dále už klasika – mícháme, dokud pudink nezačne houstnout (v tu chvíli obvykle lehce probublává), ještě krátce povaříme a vypneme.
  2. Následně rendlík odstavíme a zamícháme do pudinku polovinu strouhaného kokosu. Vzniklou směs necháme zchladnout.
  3. Připravíme si plech vyložený pečicím papírem nebo velký tác (já preferuji plech, protože pak nemusím umývat ztvrdlou čokoládu), který se vejde do ledničky – zde budeme dávat hotové kokosky.
  4. Do misky nasypeme druhou polovinu kokosu a z vychladlé hmoty tvarujeme válečky nebo kuličky, které v něm obalíme, a klademe na plech nebo tác.
  5. Když máme hotovo, rozpustíme kostičky hořké čokolády a čajovou lžičkou ji pomalu a postupně nalijeme nebo nakapeme na jednotlivé kokosky – množství čokolády je čistě na vás, ale za mě, čím více, tím lépe 😉

 

2. den: Zapečený lilek a broskvová buchta s ořechy a jemným krémem

Zapečený lilek se sýrem, šunkou a cherry rajčátky


Ingredience

1 lilek
4 a více plátků šunky
strouhaný sýr
cherry rajčátka
půlka cibule
sůl
olej
pepř
bylinky (např. provensálské koření)
kečup
rýže basmati (bohatě stačí jeden 1/4 l hrnek)


Počet porcí

2 porce (pro každého lilek a půl)


V čem obvykle peču

jakýkoliv větší plech – hluboký plech 38 × 26 cm (z Lidlu)


Postup

  1. Lilek nakrájíme podélně na tři stejně široké části a vydlabeme střed (zejména u prostřední části je třeba si dát pozor, ať neuděláme díru skrz).
  2. Lilky lehce osolíme a vydlabaná místa pokapeme kečupem a posypeme trochou strouhaného sýra.
    Na pánvi osmahneme na oleji cibuli a přídáme k ní na kostičky nakrájenou šunku a vnitřek lilku nakrájený na menší části. Pak dáme sůl, pepř a koření dle chuti, zakápneme troškou kečupu a osmahneme.
  3. Hotovou směs vložíme do vydlabaných částí lilku, posypeme strouhaným sýrem a na něj dáme na půl překrojená cherry rajčátka vnitřní stranou nahoru.
  4. Pečeme na pečicím papírem vyloženém plechu v troubě na 180 °C cca 20 minut. Pět minut před vytažením z trouby posypeme lilky ještě jednou troškou sýra a necháme dopéct. Hotový lilek je měkoučký a začne pouštět vodu. Tak alespoň chutná nejvíce mně.
  5. Podáváme s rýží basmati.

 

„Nebeská” ovocná buchta s broskvemi, ořechy a pudinkovým krémem


Ingredience

Těsto:
150 g mouky
50–70 g třtinového cukru
125 ml rostlinného mléka
70 ml oleje
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
lískové, vlašské ořechy nebo jejich kombinace (cca 70 g)
ovoce (broskvový kompot nebo zralé paraguayo nebo nektarinky)

Krém:
400 ml šťávy z kompotu, nebo rostlinné mléko (kokosové, mandlové…)
0–50 g cukru (když je šťáva z kompotu, je to sladší)
1 pudink (na 500 ml)
1/2 vaničky tvarohu / mascarpone / bílého pomazánkového másla (cca 100 g)
50–150 g změklého másla (čím více másla, tím pevnější krém, když je pudink tekutější, dát více másla, nebo přidat plátek želatiny či ztužovač)


V čem obvykle peču

hranatý pekáč 28 × 28 cm


Postup

Těsto:

  1. Bílek vyšleháme na sníh.
  2. Žloutek vyšleháme s oběma cukry. Přidáme mléko, olej, prášek do pečiva a mouku.
  3. Vše šleháme nejprve pomalu a poté na střední rychlost (cca 5 minut).
  4. Přidáme mleté ořechy (bez ořechů je potřeba přidat do těsta trochu více mouky, aby bylo pevnější).
  5. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme kokosem (mnohem lepší než mouka). Přebytečný kokos vmícháme do těsta.
  6. Opatrně zamícháme sníh.
  7. Těsto nalijeme na pekáč a naskládáme na něj nakrájené ovoce.

Pečeme cca 20 minut na 180 °C.

Buchtu necháme vychladnout a mezitím připravíme krém.

Krém:

  1. Z cukru, pudinkového prášku a zvolených tekutin (kompot, mléko…) si připravíme pudink. Použitých tekutin by mělo být o cca 100 ml méně (v návodu na pudinku se uvádí 500 ml mléka na jeden sáček, takže dát pouze 400 ml, aby byl hustější). Pokud není na pudinku napsána jako přísada cukr, pak je pudink již slazený a je dobré cukr ubrat.
  2. Uvařený pudink necháme vychladnout. Průběžně jej mícháme, ať se nevytvoří škraloup.
  3. Změklé máslo vyšleháme spolu s tvarohem / pomazánkovým máslem / mascarpone.
  4. Přilijeme vychladlý pudink a zamícháme.
  5. Vzniklý krém rozetřeme na upečenou buchtu, vložíme do lednice a necháme ztuhnout.

Jestliže se bojíte, aby nebyl krém příliš sladký, můžete cukr přidat až nakonec podle chuti ( v takovém případě ale potřebujete cukr moučkový, aby jej bylo možné zašlehat do krému).

 


Tip: Moc dobrý rychlý sodový chléb bez droždí ► nejvíce mi chutná s máslem a marmeládou.


 

3. den: Čočkovo-mrkvová polévka a zdravý perník s polevou z marmelády a kakaa

Čočkovo-mrkvová polévka s kari a kokosovým mlékem


Ingredience

1 větší cibule
4 mrkve
malý hrnek červené čočky (cca 200 g)
400 ml kokosového mléka
3 stroužky česneku
1/4 lžičky skořice
1/2 lžičky sladké papriky
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička kari
1 lžička římského kmínu
(je možné přidat ještě lžičku kurkumy)
sůl
4 hrnky vody a zeleninový bujón (nebo 4 hrnky zeleninového vývaru)
3 lžíce olivového oleje
chlebové krutonky
zakysaná smetana


Počet porcí

přibližně 4–6


V čem obvykle vařím

hrnec o objemu 5 litrů


Postup

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zezlátne, přidáme prolisovaný česnek, římský kmín, kari, sůl, zázvor, skořici, sladkou papriku, mrkev nakrájenou na kolečka a vše necháme cca 2 minuty posmažit.
  2. Poté přidáme červenou čočku, kokosové mléko a přilijeme 4 hrnky vody a zeleninový bujón (nebo 4 hrnky zeleninového vývaru).
  3. Vaříme přibližně 20 minut, dokud není čočka měkká.
  4. Pak směs rozmixujeme dohladka a podáváme s chlebovými krutonky a případně troškou zakysané smetany na zjemnění a ozdobení.

 

Zdravý perník z rostlinného mléka s polevou z marmelády a kakaa


Ingredience

300 g mouky
60 g třtinového cukru
1 lžička skořice
2 lžičky perníkového koření
2 lžíce holandského kakaa
1 zralý rozmixovaný banán
2 lžičky jedlé sody
75 ml olivového oleje
2 lžičky jablečného octa
300 ml rostlinného mléka

strouhaný kokos na vysypání pekáče
máslo

2 lžíce meruňkové nebo jahodové marmelády (nebo jejich mix)
1 plná lžička holandského kakaa


V čem obvykle peču

hranatý pekáč 28 × 28 cm


Postup

  1. Smícháme veškeré sypké suroviny.
  2. Přidáme tekuté ingredience a banán a vyšleháme v husté těsto.
  3. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme kokosem.
  4. Těsto nalijeme na pekáč a pečeme přibližně 20 minut na 170 °C.
  5. Smícháme marmeládu (ideálně méně sladkou) s kakaem a potřeme s ní celou vrchní část perníku (nemusíme čekat, až perník vychladne).
  6. Na závěr posypeme kokosem.

P.S. Děkuji @petranka.tatranka

 

4. den: Vajíčková omeleta s paprikou a quinoou a zázvorová buchta s cukrovou polevou

Vajíčková omeleta s paprikou, strouhaným sýrem, quinoou a pažitkou


Ingredience

5 vajec
1 červená paprika
strouhaný sýr
1/4 l hrnek quinoy
nasekaná pažitka
olej
sůl
pepř
koření (oregano, provensálské bylinky…)
petrželka


Počet porcí

2 (každý má jednu polovinu omelety)


Postup

  1. Vejce rozšleháme metličkou v misce, osolíme a opepříme podle chuti.
  2. Přidáme nakrájenou papriku, pažitku a koření.
  3. Zamíchanou směs nalijeme na rozehřátou pánvičku se lžičkou oleje (je dobré pánev s olejem rozehřát naplno a před nalitím směsi ji ztlumit o jeden až dva stupně).
  4. Opékáme a zespodu průběžně kontrolujeme, jestli se omeleta nepřipéká.
  5. Když je omeleta zespodu jemně nahnědlá a nahoře už není příliš tekutá, vypneme sporák, posypeme ji nastrouhaným sýrem a počkáme, až sýr změkne.
  6. Podáváme s uvařenou quinoou (do ní při vaření zamícháme trochu petrželky).

 

Zázvorová buchta s citronem a cukrovou polevou


Ingredience

150 g třtinového cukru
5 vajec
120 ml rostlinného mléka
120 ml oleje
240 g mouky
8 g prášku do pečiva
1 citron
1 lžíce zázvoru (čerstvého nebo mletého)
100 g moučkového cukru
strouhaný kokos
kousek másla


V čem obvykle peču

hranatý pekáč 25 × 25 cm


Postup

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem a z bílků vyšleháme sníh.
  2. Do žloutků s cukrem přidáme mléko a olej.
  3. Smícháme mouku s kypřicím práškem a zašleháme do žloutků s cukrem.
  4. Jemně vmícháme vyšlehaný sníh.
  5. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu a zázvor.
  6. Pekáč vymažeme máslem, vysypeme kokosem a 15 minut pečeme na 180 °C. Pak ubereme na 150 °C a pečeme ještě dalších 15 minut.

Poleva

Smícháme vymačkanou šťávu z citronu s moučkovým cukrem. Ten přidáváme postupně, až do té doby, než směs získá bílou barvu. Vychladlou buchtu pak potřeme tenkou vrstvou této polevy.

 

5. den: Domácí sekaná s mrkví a bramborem a jahodová bublanina

Domácí sekaná ze směsi mletého kuřecího a krůtího masa s mrkví a bramborem


Ingredience

0,5 kg mletého masa (kuřecí, krůtí, nebo mix)
2 větší mrkve
2 vejce
mouka na zahuštění
sůl
pepř
1 lžička červené papriky
1 lžička hořčice
1 lžička kečupu
1 menší cibule
1–2 stroužky prolisovaného česneku
koření (petrželka, provensálské bylinky, tymián aj.)
olej / máslo / sádlo


Počet porcí

4


V čem obvykle peču

jakýkoliv větší plech


Postup

  1. Cibulku nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji (másle, sádle).
  2. Nastrouháme mrkev a smícháme ji v míse s cibulkou, masem a ostatními ingrediencemi. Nakonec přidáváme mouku do té doby, než maso s přísadami začne držet tvar a přestane se lepit.
  3. Následně vytvoříme váleček, který zabalíme do alobalu, dáme na plech a pečeme na 180 °C přibližně 40 minut. Poté alobal otevřeme a ještě cca 15 minut necháme sekanou péct.

Jako příloha jsou vhodné vařené nebo pečené brambory.

 

Nadýchaná jahodová bublanina


Ingredience

3 větší vejce
1 hrnek třtinového cukru
2 hrnky mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
1 smetana ke šlehání (215 g)
máslo
strouhaný kokos
3 hrnky čerstvých jahod


V čem obvykle peču

hranatý pekáč 28 × 28 cm


Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse vyšleháme vejce s cukrem do bílé pěny a pak přisypeme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem a špetkou soli.
  2. Nalijeme smetanu a vše promícháme.
  3. Pekáč vymažeme máslem, vysypeme kokosem a nalijeme na něj těsto, které pak poklademe ovocem.
  4. Pečeme cca 25 minut. Zda je bublanina hotová poznáme píchnutím špejlí (těsto se na ni nebude lepit).

 


Tip: Studnice postupů a rad, tradičních receptů i netradičních dobrot ► Kuchařka pro dceru.


 

6. den: Pečená pražma (doráda) s citronem a švestkový koláč s drobenkou

Pečená doráda s citronem a brambory s pažitkou


Ingredience

1 vykuchaná doráda
1 citron
4 větší brambory
pažitka
sůl
kmín
máslo
provensálské koření


Počet porcí

2


V čem obvykle peču

hluboký plech 38 × 26 cm (z Lidlu)


Postup

  1. Dorádu pořádně propláchneme pod tekoucí vodou a položíme ji na plech na alobal takové velikosti, aby bylo možné celou rybu zabalit.
  2. Ze všech stran rybu osolíme, posypeme kořením a dovnitř vložíme několik koleček citronu. Necháme dvě hodiny odložet v chladu.
  3. Vytáhneme, nahoru dáme tři tenké plátky másla a pečeme na 180 °C přibližně 45 minut.
  4. Mezitím si uvaříme brambory (klasicky v osolené vodě s kmínem). Po uvaření a slití vody do nich přimícháme nakrájenou pažitku.

 

Švestkový koláč s drobenkou


Ingredience

Těsto:
300 g mouky
1/2 kostky droždí
250 ml mléka
25 ml oleje
50 g třtinového cukru
10 švestek (minimálně, může být více)
1 žloutek

Drobenka:
50 g třtinového cukru
100 g másla
150 g mouky


V čem obvykle peču

hluboký plech 38 × 26 cm (z Lidlu)


Postup

  1. Vytvoříme kvásek – do mísy nalijeme vlažné mléko, do něj nadrobíme droždí a přidáme trošku cukru (cca 1 lžičku), nakonec zaprášíme trochou mouky.
  2. Necháme kynout asi 15 min.
  3. V druhé míse smícháme zbývající ingredience na těsto a pak do něj zapracujeme kvásek (nejlépe obyčejnou větší vařečkou).
  4. Necháme kynout 1 h pod utěrkou.
  5. Těsto dáme na plech (vymazaný, nebo s pečicím papírem), poklademe švestkami a necháme kynout ještě tak 15 minut.
  6. Posypeme drobenkou a pečeme na 180 °C cca 30 minut.

 

7. den: Těstoviny se špenátem, houbami, česnekem a měkké ovesné sušenky

Těstoviny se špenátem, houbami a česnekem


Ingredience

1 vanička žampionů (přibližně 12 větších kusů)
1/2 sáčku těstovin
sáček listového špenátu
1–2 stroužky prolisovaného česneku
sůl
pepř
olej
tymián, provensálské koření či jiné bylinky


Postup

  1. Žampiony nakrájíme na větší kousky a na troše oleje osmahneme na pánvi.
  2. Přidáme sůl, pepř, koření a chvíli vše podusíme.
  3. Mezitím dáme vařit těstoviny a pak k žampionům přidáme česnek, špenát a necháme podusit (do zvadnutí špenátových listů).
  4. Pokud v pánvi zůstane více vody, necháme ji vyvařit a můžeme podávat s těstovinami.

 

„Božsky” nadýchané a měkké ovesné sušenky s ořechy


Ingredience

100 g másla
300 g ovesných vloček (polovinu v celku a polovinu namletou)
200 g mouky
125 g moučkového cukru
50 g nasekaných vlašských ořechů (mohou být i lískové, nebo směs obou)
1 lžička sody nebo prášku do pečiva
1 lžíce medu
rostlinné mléko
hořká čokoláda


V čem obvykle peču

jakýkoliv větší plech (čím větší, tím lépe, pečení zabere méně času, protože se toho na plech vejde více)


Postup

  1. Všechny sypké ingredience smícháme dohromady.
  2. Přidáme rozpuštěné máslo s medem (med rozpustíme v másle).
  3. Z těsta vytvoříme kuličky (na jejich lepší oddělení a odměření velikosti je dobré použít lžíci), které na plechu lehce „rozplácneme”, aby z nich vznikly placičky.
  4. Pokud je těsto tužší, můžeme přidat trochu rostlinného mléka.
  5. Pečeme dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem (cca 15 minut na 150 °C).
  6. Hotové placičky je možné polít čokoládou nebo kousky čokolády přidat do těsta (mi to více chutná bez čokolády).

Sušenky chutnají podobně jako BeBe NaMěkko.

 

8. den: Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem a slaďounké BeBe řezy

Kotlík s pečenými brambory, masovými koulemi, špenátem a smetanou


Ingredience

6 velkých brambor
500 g mletého masa
2 velké cibule
olej
1 lžíce mouky
200 ml smetany ke šlehání nebo na vaření
300 g čerstvého špenátu
sůl
pepř
3 stroužky česneku
1 lžíce másla


Počet porcí

4


V čem obvykle peču

hranatý pekáč 28 × 28 cm


Postup

  1. Mleté maso osolíme, opepříme a uděláme menší kuličky, které můžeme obalit v mouce.
  2. Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a každou polovinu rozdělíme na šest dílků.
  3. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli osmažíme dozlatova.
  4. Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na menší kousky (kostičky), osušíme a přidáme do pánve. Vše opékáme dalších asi 15 minut dohněda.
  5. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  6. Směs opečené cibule a brambor přendáme do pekáče a osolíme.
  7. Na stejné pánvi opečeme kuličky mletého masa dohněda (cca 8 minut, až budou ze všech stran) a pak přidáme do pekáče k bramborám. Vložíme do trouby, přikryjeme víkem a dáme péct.
  8. Mezitím si uděláme jíšku. Na velké pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a přidáme česnek (prolisovaný a utřený se solí). Následně zalijeme smetanou a vložíme špenát. Promícháme, osolíme a povaříme do zvadnutí listů.
  9. Předpečenou směs vyjmeme z trouby, přilijeme k ní smetanovo-špenátovou omáčku, dobře promícháme a vrátíme do trouby.
  10. Pečeme ještě 20 minut a horké hned podáváme. (Celkem je pekáč v troubě asi hodinu, než je jídlo hotové.)

 

Slaďounké BeBe řezy ze sušenek


Ingredience

3–4 balíčky BeBe sušenek (mléčné a kakaové, ne zelené!)
250 ml rostlinného mléka
1 vanilkový pudink
2 lžíce třtinového cukru
125 g másla
lžička rumu
200 g pomazánkového másla (nebo tvarohu či mascarpone)
kakao na posypání


Postup

  1. Uvaříme pudink a za občasného míchání jej necháme vychladnout.
  2. Pak ho vyšleháme se změklým máslem a pomazánkovým máslem (tvarohem či mascarpone) a přidáme rum.
  3. Na plech naskládáme sušenky, potřeme tenkou vrstvou krému a postup opakujeme, dokud máme dostatek krému. Poslední vrstvu necháme krémovou.
  4. Posypeme kakaem a necháme ztuhnout v lednici.

 


Tip: Spoustu výborných receptů najdete v kuchyni Lidlu nebo v Albert receptech.


 

9. den: Brokolicovo-květákové placičky a bábovka s kokosem a Amarettem

Brokolicovo-květákové placičky


Ingredience

1 květák
1 brokolice
4 vejce
sůl
pepř
mletá červená paprika
bylinky
cca 0,5 kg mouky
rostlinné mléko
je možné přidat kukuřici, nadrobno nakrájenou papriku, nastrouhanou mrkev aj.


Počet porcí

4


V čem obvykle peču

jakýkoliv větší plech


Postup

  1. V lehce osolené vodě uvaříme květák s brokolicí a necháme vychladnout.
  2. Pak všechno nadrobno pokrájíme a smícháme (lze použít ruční mixér s metličkami na těsto).
  3. Přidáme vejce, pepř, bylinky, červenou papriku, mouku, případně kukuřici, papriku a mrkev a osolíme.
  4. Pokud je těsto moc tekuté, přisypeme mouku. V opačném případě můžeme přidat rostlinné mléko.
  5. Lžící vytvoříme na pečicím papírem vyloženém plechu placičky a pečeme na 200 °C přibližně 25 minut (tato dávka je zhruba na tři plechy).

 

Dvoubarevná bábovka s kokosem, citronovou kůrou a Amarettem


Ingredience

2 vejce
3/4 hrnku třtinového cukru
2 hrnky mouky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
1 hrnek rostlinného mléka
2 lžíce kakaa
1 menší „panák” Amaretta
kůra z jednoho citronu
strouhaný kokos a máslo na vymazání formy


V čem obvykle peču

forma na bábovku nebo hranatý pekáč 28 × 28 cm


Postup

  1. Vejce vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny.
  2. Přidáme olej, mléko a pak postupně přidáváme promíchané sypké suroviny: mouku, vanilkový cukr a kypřicí prášek. Následně vše vyšleháme na těsto.
  3. Formu/pekáč vymažeme máslem a vysypeme kokosem.
  4. Asi jednu třetinu těsta si odlijeme do druhé misky a přidáme kakao a Amaretto.
  5. Do zbylého světlého těsta zamícháme citronovou kůru.
  6. Do formy nalijeme nejprve bílé těsto, pak kakaové a nakonec zbytek bílého těsta.
  7. Pečeme na 200 °C cca 40 minut.

 

10. den: Thajské nudle a zázvorová buchta s čokoládovou polevou a kokosem

Thajské nudle s kuřecím masem


Ingredience

1 střední mrkev
1 střední petržel
půl tuřínu nebo čtvrt celeru
4 větší žampiony
půlka velké cibule nebo jedna menší
1 kuřecí prso
rýžové nudle (půl balení ve Španělsku)
koření (např. červená paprika…)
sůl
pepř
olivový olej
kostka zeleninového bujonu
mouka na zaprášení


Počet porcí

2


Postup

  1. Zeleninu nakrájíme na nudličky. Kuřecí prso, cibuli a žampiony na kostičky. Kuřecí okořeníme dle chuti (sůl, pepř, červená paprika).
  2. Cibuli osmahneme na olivovém oleji, přidáme zeleninu a orestujeme. Pak přidáme houby, podlijeme vodou cca 100 ml, okořeníme (můžeme přidat kostku zeleninového bujonu), přiklopíme a dusíme do změknutí.
  3. Nudle uvaříme dle návodu (vložit na pět minut do vroucí vody).
    Maso zprudka osmahneme na oleji.
  4. Zeleninovou směs zaprášíme moukou a necháme vyvařit přebytečnou vodu.
  5. Nakonec vše smícháme a podáváme.

 

Jemně ostrá zázvorová buchta s čokoládovou polevou a kokosem


Ingredience

Těsto:
50 g čerstvého zázvoru
5 žloutků
200 g třtinového cukru
300 ml oleje
100 ml vody
100 g zakysané smetany (obsah tuku 18 %)
250 g mouky
prášek do pečiva (asi 15 g)
100 g holandského kakaa na pečení
máslo na vymazání formy
kokos na vysypání formy

Poleva:
25 g čerstvého zázvoru
150 ml čerstvé smetany ke šlehání (obsah tuku 33 %)
2 lžíce medu
200 g hořké čokolády na vaření
strouhaný kokos na posypání


V čem obvykle peču

srnčí hřbet 30 × 11 cm (z Lidlu)


Postup

Těsto:

  1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem, olejem a trochou vody.
  3. Přilijeme zakysanou smetanu, nastrouhaný zázvor, chvíli šleháme a nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakaem.
  4. Těsto nalijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané formy a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 50 minut a po vytažení necháme vychladnout.

Poleva:

  1. Smetanu, med a oloupaný najemno nastrouhaný zázvor zahřejeme v rendlíku. Nevaříme, pouze necháme rozpustit med.
  2. Rendlík odstavíme z ohně a přidáme na kousky rozlámanou čokoládu.
  3. Mícháme metličkou nebo stěrkou, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nespojí se se smetanou.

Vychladlé upečené těsto vyklopíme z formy na tác nebo mřížku umístěnou na plechu s pečicím papírem. Pomocí zoubkovaného nože jej dvakrát podélně překrojíme tak, aby vznikly 3 stejně široké vrstvy. Připravenou polevou potřeme spodní část moučníku a přiklopíme střední částí. Poté postup zopakujeme s horní částí. Nakonec zbylou polevou přelijeme moučník po celém povrchu a posypeme nastrouhaným kokosem.

 

11. den: Červená čočka s cuketou a banánový chlebíček

Červená čočka s cuketou a rajčetem


Ingredience

1/2 hrnku červené čočky
1 cuketa
půl cibule
2 stroužky česneku
1 rajče
půl žluté papriky
koření (provensálské, kari, zázvor, červená paprika)
sůl
pepř
1 lžička oleje


Počet porcí

2


Postup

Nakrájenou cibulku osmahneme na pánvi na lžičce oleje, přidáme nakrájenou cuketu, papriku a rajče, prolisovaný (nastrouhaný) česnek, koření, sůl a pepř. Pak přidáme červenou čočku a necháme dusit cca 12 minut (většinou není potřeba podlévat vodou, protože ta se uvolní ze zeleniny). A to je vše, můžeme podávat.

 

Banánový chlebíček


Ingredience

3–4 banány (3 větší nebo 4 menší)
3 vejce
80 g medu
95 ml oleje
60 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
200 g mouky
25 g kakaa
1 lžičku jedlé sody
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku vanilkového cukru
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky soli
kousky čokolády, vlašské ořechy nebo mandle
máslo a kokos na vymazání a vysypání formy


V čem obvykle peču

srnčí hřbet 30 × 11 cm (z Lidlu)


Postup

  1. V míse smícháme tekuté ingredience, vidličkou rozmačkaný banán a vejce.
  2. Ve druhé míse smícháme sypké ingredience, které pak přidáme do tekutých (můžeme přidat kousky čokolády, vlašské ořechy nebo mandle).
  3. Všechno nalijeme do vymazané a kokosem vysypané formy a pečeme na 175° C po dobu cca 25 minut.
  4. Průběžně do chlebíčku pícháme špejlí (asi co pět minut), až se na ni přestane těsto lepit (já peču přibližně ještě dalších 35 minut).
  5. Upečený banánový chlebíček vyklopíme na talíř a po vychladnutí můžeme servírovat.

Za recept děkuji kamarádce Klaara.cz.

 

12. den: Bramborovo-mrkvové hranolky s kuřecími nudličkami a zeleninou a lahodné tiramisu

Bramborovo-mrkvové hranolky s kuřecími nudličkami a zeleninou


Ingredience

3 větší brambory
4 mrkve
2 kuřecí prsa
2 papriky (červená a zelená)
300 g žampionů
1 menší plechovka kukuřice
1 cibule nebo pórek
sůl
pepř
koření (provensálské, červená paprika, směs na zeleninu…)
1 lžíce sójové omáčky
olej


Počet porcí

2


V čem obvykle peču

jakýkoliv větší plech


Postup

  1. Brambory a mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hrubší hranolky (větší mrkev na čtvrtky, menší na poloviny; brambory podélně na cca 3–4 plátky a každý plátek pak na stejně hrubé kousky, většinou to vychází také na 3–4 ks).
  2. Vložíme je do misky, zakápneme olejem (cca 2–3 čajové lžičky), osolíme, opepříme, přidáme červenou papriku, provensálské koření, případně další koření dle chuti a důkladně promícháme.
  3. Obsah misky následně vysypeme na plech vyložený pečicím papírem, hranolky rozmístíme po plechu ideálně tak, aby se nepřekrývaly (nalepené na sebe nevadí) a vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečeme cca 30 minut a dalších 10 min. na 220 °C, aby hranolky hezky zezlátly a opekly se lehce dokřupava.
  4. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na nudličky, které osolíme a opepříme, a připravíme si žampiony a zeleninu (žampiony na větší kousky – na čtvrtiny; papriku také na větší kousky a cibulku či pórek nadrobno).
  5. Na oleji osmažíme nejprve žampiony, přidáme cibulku a maso. Nakonec dáme zbylou zeleninu, zakápneme sójovou omáčkou, přidáme kukuřici a podusíme do změknutí (pokud je potřeba, podlijeme trochou vody).
  6. Můžeme podávat.

 

Pravé italské tiramisu


Ingredience

500 g mascarpone
5 lžic třtinového cukru
5 vajec
2 malé „panáky” Amaretta
šálek silné černé kávy
1 sáček Savoiardi nebo cukrářských piškotů
kakao na posypání


V čem obvykle připravuji

hranatý pekáč 28 × 28 cm


Postup

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme sníh.
  2. Do žloutků přidáme mascarpone, dobře promícháme a nakonec pomalu vmícháme sníh.
  3. Piškoty rychle namáčíme do kávy smíchané s Amarettem, aby se nerozmáčely. Skládáme na pekáč – piškoty, krém, piškoty a poslední vrstvu krému posypeme kakaem.
  4. Necháme minimálně 2 hodiny ztuhnout v lednici.

 

Sladké obědy bez dezertu:

13. den: Nudle s mákem, cukrem a máslíčkem


Ingredience

1/2 sáčku těstovin (nejlépe vrtulky)
60 g mletého máku
60 g mletého třtinového cukru
kousek másla


Počet porcí

2


Postup

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě a po uvaření vodu slijeme.
  2. Přidáme kousek másla a promícháme, dokud se máslo nerozpustí.
  3. Těstoviny dáme na talíř a posypeme mákem smíchaným s mletým cukrem.

 

14. den: Pohanková kaše s banánem, skořicí, ovocem a oříšky


Ingredience

1/2 hrnku pohanky
1 hrnek rostlinného mléka
1/2 lžičky třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 zralý banán
ovoce, skořice a oříšky na ozdobu (paraguayo, nektarinka, broskev, pekanové ořechy, slunečnicová, dýňová a lněná semínka, vlašské ořechy…)


Počet porcí

1


Postup

  1. Pohanku propláchneme a nasypeme do vroucího rostlinného mléka. Přidáme rozmačkaný banán, skořici a cukr, přivedeme k varu a minutu povaříme.
  2. Poté odstavíme z plotny, přiklopíme pokličkou a dáme na 20 minut do peřin (rendlík obvykle zabalím do utěrky nebo ručníku). Pohanka během této doby krásně změkne.
  3. Kaši podáváme teplou nebo studenou, posypanou skořicí, ozdobenou ovocem, oříšky a semínky.

 


Tip: Pokud hledáte něco zdravého a dobrého, určitě si pořiďte některou z knížek Jíme zdravě nebo navštivte jejich web Jimezdrave.cz.


 

15. den: Banánové lívance s marmeládou


Ingredience

1 zralý banán
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva/čtvrt lžičky sody
1 lžíce Amaretta
špetka soli
rostlinné mléko (cca 1 litr)
mouka (cca 2/3 množství mléka)
olej
jahodová nebo meruňková marmeláda (ne moc sladké), případně čerstvé jahody


Počet porcí

2


Postup

  1. Banán rozmixujeme s mlékem.
  2. Vejce vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme sůl, kypřicí prášek, lžíci Amaretta a znovu vše vyšleháme.
  3. Obě směsi smícháme dohromady a přidáme mouku (čím více dáme mléka a mouky, tím více bude lívanců; pak je ale potřeba přidat více cukru).
  4. Ochutnáme a před smažením necháme chvilku odpočinout.
  5. Pánev s trochou oleje rozehřejeme naplno a pak stáhneme na čtyřku.
  6. Postupně na ni dáváme po jedné naběračce těsto (1 naběračka = 1 lívanec), chvilku necháme smažit a pak otočíme (z druhé strany se peče rychleji, tak pozor, ať se vám to nespálí).
  7. Pod každou palačinku je potřeba přilít trochu oleje.
  8. Palačinky nejlépe chutnají potřené jahodovou nebo meruňkovou marmeládou.

 

16. den: Rýžový nákyp s meruňkami a skořicí


Ingredience

400 g rýže (basmati je „top”)
1 l rostlinného mléka
80 g třtinového cukru
500 g meruňkového kompotu (výborný je mix meruněk a hrušek)
4 vejce
1 a půl lžičky skořice
30 g třtinového cukru
vanilkový cukr
sůl
150 g másla

Počet porcí

4-6


V čem obvykle peču

hranatý pekáč 28 × 28 cm


Postup

  1. Rýži propláchneme, zalijeme mlékem, lehce osolíme a uvaříme do poloměkka.
  2. Do uvařené rýže vmícháme vyšlehané žloutky s 80 g cukru, vanilkovým cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem (rozpouštíme cca 45 vteřin v mikrovlnné troubě s promícháním po cca 10 vteřinách). Následně přidáme šťávu z kompotu (5 lžic). Půlku směsi dáme na pekáč, poklademe meruňkami a přikryjeme druhou polovinou.
  3. Nákyp pečeme po dobu 20 minut na 180 °C. Jeho povrch pak potřeme sněhem z vyšlehaných bílků zamíchaných s 30 g cukru a dopečeme dozlatova cca ještě 15 minut. Následně můžeme posypat ořechy nebo skořicí. (Sníh je také možné zamíchat do rýže před pečením, díky tomu bude nadýchanější.)

Rýži lze nahradit jáhlami, které před vařením spaříme vroucí vodou.

 


Tip: A co by to bylo za tipy, kdyby chyběl čokoládový fondant! Ten vždycky přijde vhod.


 

17. den: Drobnosti na chuť i hlad

Avokádová pomazánka


Ingredience

1 avokádo
1 vanička bílého pomazánkového másla
1 cibule
1 citron
stroužek česneku
sůl
pepř


Postup

  1. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, nakrájíme a dáme do misky.
  2. Zakápneme šťávou z citronu, přidáme prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibulku.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme pomazánkové máslo a vše v misce pomocí vidličky rozmačkáme a promícháme.
  4. Pomazánka je za mě nejlepší na čerstvém chlebíčku s kolečky uvařeného vajíčka.

 

Opečené chleby


Ingredience

větší krajíce chleba (ne úplně čerstvé)
3 vejce
salám / šunka / slanina
rajčata
žampiony
cibule
plátkový sýr
sůl
pepř


V čem obvykle peču

jakýkoliv větší plech


Postup

  1. Krajíce chleba obalíme v rozšlehaných a lehce osolených vejcích (v hlubokém talíři jako když obalujeme řízky) a klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Na chleby pak pokládáme kolečka salámu / šunku / slaninu, na kolečka nakrájená rajčata, kousky žampionů a cibule. Lehce opepříme a překryjeme sýrem (nejlépe jeden krajíc dvěma plátky).
  3. Necháme zapéct v předehřáté troubě na 250 °C cca 5 minut.
  4. Podáváme s kyselou okurkou, cherry rajčátky aj. dle chuti.

 

Tiramisu jednohubky


Ingredience

600 g kulatých piškotů
250 ml silné černé kávy
velký „panák” rumu
500 g pomazánkového másla
250 g šlehačky
4 lžíce cukru moučka
10 lžic vaječného likéru
kakao na posypání
párátka


Postup

  1. Uvaříme silnou kávu a do ní přidáme rum. Necháme vychladnout a připravíme si krém. V misce dobře promícháme pomazánkové máslo s cukrem a vaječným likérem. Přidáme do tuha ušlehanou šlehačku, kterou zlehka vmícháme do krému.
  2. Na tácek si rozložíme piškoty rovnou stranou nahoru a čajovou lžičkou na ně nanášíme krém. Pak je přiklopíme druhým piškotem (rovnou stranou dolů) a mírně stlačíme.
  3. Piškoty položíme těsně vedle sebe a pokapeme je z jedné strany polovinou vystydlé kávy s rumem.
  4. Poté je otočíme a pokapeme i z druhé strany.
  5. Přeskládáme je na čistý plech, přiklopíme druhým a dáme do chladna aspoň na 12 hodin.
  6. Po 12 hodinách je hustě posypeme kakaem přes sítko a do středu každé jednohubky zapíchneme párátko.

 

Pizza šneci a jableční šneci


Ingredience

4 listová těsta (hotová kupovaná, nebo připravená a rozválená)
kečup
oregano
cca 18 plátků šunky
cca 18 plátků sýra

cca 7 sladkých jablek střední velikosti (záleží na velikosti těsta)
cca 5 lžiček třtinového cukru
cca 3 lžičky skořice
2 vejce


V čem obvykle peču

jakýkoliv větší plech


Postup

  1. Dvě rozválená listová těsta pomažeme kečupem, posypeme oreganem a postupně na ně klademe vedle sebe plátky šunky a na ni plátky sýra.
  2. Těsto z delší strany zarolujeme do válečku a z něj nakrájíme cca 1 cm široká kolečka, která poklademe na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Vzniklé „šneky” lehce potřeme pomocí metličky nebo štětečku rozmíchaným vejcem a posypeme oreganem.
  4. Dáme péct do trouby rozehřáté na 200 °C a pečeme cca 15 minut.

 

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nastrouháme a v misce smícháme s cukrem a skořicí.
  2. Pak je rozložíme na dvě rozválená listová těsta a opět zarolujeme do válečku, který nakrájíme na cca 1 cm široká kolečka.
  3. Nakonec potřeme vejcem a pečeme stejně jako pizza šneky, ale na 180°C a cca 20 minut.

 


Tip: A tento projekt se mi taky moc líbí ► Cukrfree.cz. Najdete zde nejen recepty bez cukru, ale také spoustu zajímavostí v rámci zdravého životního stylu. Např. youtube kanál od Janiny je skvělý!


 

Který z receptů vás zaujal nejvíce? Doladili či vylepšili byste některý z nich? Dejte mi vědět!

Úryvky z babiččina školního sešitu

Babiččin školní sešit skrývá nejen menu na každý den, ale také užitečné tipy, jak připravovat různé druhy pokrmů, masa či zeleniny. Rovněž je psán „hezkou“ češtinou, typickou pro polovinu 20. stol., , takže je to i takový malý výlet do historie.

 

Tak to byla jen taková malá ukázka a zavzpomínání na školní léta kdysi. Mějte se krásně, dobrou chuť a budu se těšit na vaše kulinářské pokusy!

Co si o tom myslíš? Napiš mi, jak se ti článek líbí.